NEWS
LUTRIJA T

Poreč u ozračju baroka

S predstavljanja programa 7. Giostre
11.09.2013. 14:56; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Poreč u ozračju baroka

Sedmo izdanje Porečkog povijesnog festivala – Giostra održat će se od 13. do 15. rujna u Poreču, a ove će godine okupiti više od 250 kostimiranih sudionika.

U prostoru udruge Društva prijatelja Giostre predstavljen je danas program 7. Porečkog povijesnog festivala – Giostra. Festival se održava u organizaciji Društva prijatelja Giostre i Studija 053, uz potporu Turističke zajednice Grada Poreča, Grada Poreča i Zajednice Talijana Poreč. Prigodna konferencija je bila prilika da se javnosti obrate predstavnici institucija koje su uključene u ovaj projekt, ali i da se najave novosti ovogodišnje manifestacije. Program su predstavili u ime organizatora Elena Uljančić-Vekić, Sabrina Bonita-Žužić i Franko Štiković, te njihovi suradnici Zlatko Lovreković, Sandra Brečevac i Daniel Cunjac. Podršku Festivalu izrazila je u ime Grada Poreča Saša Guttman koja je posjetiteljima poželjela uživanje u festivalskom programu.

Uljančić-Vekić je istaknula da Društvo prijatelja Giostre, kao jedan od organizatora i nositelja Festivala, postoji od kraja 2008. godine, a od prošlog je tjedna registrirano kao udruga građana. Kao takvo, Društvo će i dalje komunicirati s porečkom lokalnom zajednicom, prenoseći vrijednosti materijalne i nematerijalne baštine, te svoje usluge nuditi na raspolaganje porečkom turizmu. Tajnica udruge Sabrina Bonita-Žužić osvrnula se na djelatnosti Društva te istaknula brojna gostovanja giostranata na manifestacijama diljem Hrvatske i inozemstva.

Festival i ove godine ima međunarodni karakter, pa će program Giostre svojim nastupima upotpuniti Compagnia del Lupo Passante iz talijanskog grada Monselice, Musica Antiqua Együttes iz Mađarske, Udruga mladih Feniks – Oroslavska plemićka mladež iz Oroslavja, Potkalnički plemenitaši iz Gornje Rijeke te niz porečkih društava, udruga i skupina: USB Poreč, Društvo “Naša djeca” Poreč, Zajednica Talijana Poreč – Comunità degli Italiani Parenzo, Osnovna glazbena škola “Slavko Zlatić” Poreč, Mačevalački klub Špada i Društvo invalida Poreč. Kvalitetu i značaj manifestacije za grad Poreč prepoznale su i hotelske kuće – Laguna Poreč, Valamar, Hotel Palazzo, te Zagrebačka banka koje su glavni sponzori Festivala, ali Giostra, naglasila je Uljančić-Vekić, uživa podršku čitavog niza drugih sponzora koji pomažu pružanjem različitih usluga.

Prvi festivalski dan u petak, 13. rujna, započinje u 12 sati otvaranjem Giostra sajma pod nazivom “Fiera franca triduana”, koji će se održavati na Trgu slobode i u dvorištu Muzeja svakodnevno sve do 22 sata. Kako je pojasnio njegov organizator Zlatko Lovreković, na Trgu će biti sajam istarskih autohtonih proizvoda, dok će se u Muzeju predstaviti tradicijski obrti i zanati, među kojima i oni koji su gotovo u potpunosti zamrli poput češljarstva, bačvarstva i tkalačkog obrta. U prostorima Muzeja bit će svakodnevno od 18,30 do 19,30 sati organizirane i filmske prezentacije raznih zanata i tehnologija proizvodnje. Osim što se promiče autohtono i domaće, sajam ima povijesnu utemeljenost, a posebnost mu daje i činjenica da će obrtnici nositi povijesnu odjeću, ali i stvarna porečka povijesna imena.

Festival se službeno otvara u petak u 20 sati na Trgu slobode, nakon čega slijedi predstvaljanje sudionika Festivala te zabavni i glazbeni program uz etno skupinu Veja.

Središnji događaj Festivala je viteški turnir Giostra, koji je na rasporedu u subotu s početkom u 19,30 sati. Štiković je najavio da će na turniru sudjelovati 12 konjanika, uglavnom profesionalaca iz istarskih konjičkih klubova te nekoliko konjanika-amatera iz Društva prijatelja Giostre. Oni će se u dvije utrke boriti za zlatni pladanj Masgalano, odnosno par kremenjača. Događaj je rekonstruiran prema zahtjevnim pravilima turnira kakav se u Poreču održavao 1745. godine, a ove se godine ponovno vraća na Peškeru.

U nedjelju navečer u 20 sati na Trgu slobode održat će se predstvaljanje CD-a „Viva la Giostra!”, s pjesmama iz istoimenog mjuzikla autorskog dvojca Daniela Cunjca i Gorana Prodana, izvedenog prije dvije godine u sklopu Festivala. Materijal je snimljen u studiju Urban Recording iz Trsta, a kako je najavio Cunjac, autor glazbe mjuzikla i frontman banda Diem Carpe, moći će se nabaviti već od petka. S obzirom da je riječ o po broju sudionika najvećem amaterskom mjuziklu izvedenom u Hrvatskoj, a koji je izazvao oduševljenje porečke publike, očekuje da će najavljena prezentacija privući brojne posjetitelje.

Sandra Brečevac, tajnica Društva invalida Poreč, zahvalila se organizatorima što su im dali mogućnost postavljanja vlastitog štanda na Trgu slobode, zahvaljujući kojemu će moći provesti još jednu hvalevrijednu akciju prikupljanja pomoći za nabavu ortopedskog pomagala za potrebe njihovog člana.

Festival će tijekom subote i nedjelje u prijepodnevnim i poslijepodnevnim satima upotpuniti plesni, glazbeni i zabavni program u kojemu će nastupiti svi festivalski sudionici, pa će se na Trgu slobode i u dvorištu Muzeja moći pogledati modne revije, skečevi, plesovi, nastupat će glazbenici, mačevaoci, ulični zabavljači, a održat će se i radionice za djecu. Za ljubitelje vojne opreme i srednjega vijeka podno Okrugle kule na Peškeri bit će otvoren tabor gostiju iz Monselicea.

E.V.

Print Friendly, PDF & Email