NEWS

Poreč u globalnoj akciji „Sat za planet Zemlju“ – gase se svjetla na gradskoj rivi

gradska riva
22.03.2017. 11:18; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / Poreč u globalnoj akciji „Sat za planet Zemlju“ – gase se svjetla na gradskoj rivi

U subotu, 25. ožujka 2017. gašenjem javne rasvjete na gradskoj rivi i Poreč će se pridružiti globalnoj volonterskoj akciji „Sat za planet Zemlju“, koju organizira vodeća svjetska nevladina organizacija za zaštitu prirode – WWF. Od 20.30 do 21.30 sati, Obala maršala Tita, odnosno gradska riva od zgrade gradske uprave do hotela Palazzo, na sat će vremena utonuti u mrak kako bi se upozorilo na štetnost klimatskih promjena i na nužnost brige o ekološkom otisku svakog pojedinca.

Globalna akcija „Sat za planet Zemlju“, u svijetu poznata kao Earth Hour, ove se godine održava deseti put i obilježit će se na svih šest kontinenata. U WWF-u vjeruju da će ove godine sudjelovati još više zemalja nego lani kada ih je bilo 178. Lani je u Hrvatskoj svjetlo ugašeno u 68 gradova, a zagrebačka katedrala, Dubrovačke zidine, pulska Arena, splitska Dioklecijanova palača, tek su neke od znamenitosti koje su se pridružile rimskom Koloseumu, slapovima Niagare, Eiffelovom tornju, londonskom Big Benu ili pak Kineskom zidu na popisu svjetskih simbola koji su se zamračili na jedan sat.

Sve je počelo još 2007. godine, kada je 2,2 milijuna stanovnika i 2000 korporacija gašenjem javne rasvjete u australskom Sydneyu poslalo poruku svijetu da trebamo biti svjesni štetnosti klimatskih promjena, te voditi računa o otisku kakav ostavljamo na našem planetu. Već dvije godine kasnije, „Sat za planet Zemlju“ upisan je u Guinessovu knjigu rekorda kao najveća svjetska volonterska akcija, sa stalnim porastom broja sudionika.

 Jedan sat koji provodimo u mraku trebao bi poslužiti kao podsjetnik da moramo osigurati održivu budućnost našeg planeta, pa se osim isključenja javne rasvjete pozivaju i svi građani da gašenjem električnih uređaja i rasvjete u svojim domovima daju doprinos ovoj akciji.

Print Friendly, PDF & Email