NEWS

Poreč se ovoga petka pridružuje obilježavanju Dana palčića – Svjetskog dana prijevremeno rođene djece

Gradska palaca
13.11.2023. 13:58; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Poreč se ovoga petka pridružuje obilježavanju Dana palčića – Svjetskog dana prijevremeno rođene djece

Poreč će ovoga petka osvjetljavanjem gradske palače ljubičastom bojom obilježiti Dan palčića – Svjetski dan prijevremeno rođene djece. Cilj ove akcije je podizanje svijesti u javnosti o problemu prijevremenog rađanja, stoga se 17. studenoga, ljubičastom bojom osvjetljavaju znamenitosti diljem svijeta.

U cijelom svijetu, 1 od 10 djece rodi se prije vremena, dok je u Hrvatskoj to više od 2600 djece godišnje, odnosno sedmero svakoga dana. Budući da se rađaju nezreli, ovo je djeci, da bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne, a prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 1 godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od 5 godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Poreč se tako priključuje inicijativi svojih sugrađana, kao i Udruge Klub roditelja nedonoščadi “Palčići” i daje veliki palčić gore za svu prijevremeno rođenu djecu.

Grad Poreč

 

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email