NEWS

POREČ predstavio turističku i eno gastro ponudu u Pragu

degustacija nakon svečanosti
12.05.2022. 17:54; ; Početna / Gospodarstvo / POREČ predstavio turističku i eno gastro ponudu u Pragu

Poreč i njegova turistička i eno-gastro ponuda bili su u središtu svečanosti održane jučer u Pragu, u vili Pelè u centru grada, održanoj u organizaciji s tamošnjim Veleposlanstvom Republike Hrvatske, uredom Hrvatskom turističke zajednice i prijateljskim gradom Pragom 6.
Ovaj okrug glavnog češkog grada i Grad Poreč-Parenzo potpisali su sporazum o prijateljstvu prije točno deset godina, te redovito njeguju poslovne, kulturne i društvene odnose, a prilika da se Poreč predstavi na ovoj svečanosti dodatna je kockica u plodnoj međusobnoj suradnji.

Ispred više od pedeset specijaliziranih novinara, predstavnika turističkih agencija i opinion makera Grad Poreč -Parenzo i Turistička zajednica Grada Poreča predstavili dio onoga što nude turistima i posjetiteljima, ali i poduzetnicima.

Dobrodošlicu uzvanicima zaželjeli su veleposlanica Republike Hrvatske u Češkoj Nj. E. Ljiljana Pancirov, zamjenik gradonačelnika Poreča Elio Štifanić, dok su direktor porečkog TZ-a Nenad Velenik i pročelnica gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i EU fondove i direktorica Poduzetničkog inkubatora Poreč Morena Mičetić Fabić predstavili  turistički i gospodarski potencijal Poreča. Za predstavljanje eno i gasrto ponude bio je zadužen stručni učitelj kuharstva Stanislav Poropat, uz suradnju restorana Chorvatsky Mlyn iz Praga.

Veleposlanica Pancirov podsjetila je kako je suradnja između Češke i Hrvatske na turističkom planu počela još krajem 19. stoljeća kada su prvi češki turisti došli na Jadran, te dodala kako vjeruje da će se dobra turistička suradnja između ove dvije zemlje nastaviti i u ovoj godini.

Očekujem da će broj turista, biti čak i veći nego lani, a prošle godine bilježili smo oko 800 tisuća čeških turista u Hrvatskoj. Tu govorimo o visokokvalitetnim turistima koji dolaze jahtama, borave u hotelima s pet zvjezdica i svima ostalima koji odluče provesti praznike u Hrvatskoj. Budući da je lani to bilo vrijeme nakon pandemije i između pandemije možemo biti i više nego zadovoljni, to je bilo iznad naših očekivanja, a ova godina, koja je s obzirom na situaciju u Europi limitirala neka tržišta, najavljuje da će Hrvatska će biti još više primamljiva, jer je destinacija dostižna automobilom, a imamo i noćne vlakove koji su prije nekoliko godina postali novina u Europi. Naravno tu su i direktne avio veze sa dalmatinskim i ostalim primorskim gradovima. Mislim da nema lažnog optimizma i da će Česi ponovno pokazati da im je Hrvatska izuzetno kvalitetan i dobar odabir za odmor, rekla je Pancirov.

Ovo je plod suradnje s prijateljima iz Praga 6 s kojim smo zbratimljeni, Česi se vraćaju na svjetsku putničku pozornicu i samim time što je u posljednje tri godine to naše peto emitivno tržište u destinaciji što nije nikada u povijesti nije bilo tako. Vraćaju se sa velikim brojkama i nadam se da smo ovom prezentacijom potaknuli da još više razmišljaju o Poreču kao mogućoj destinaciji za boravak, rekao je direktor TZ-a Poreč Nenad Velenik.

Podršku gostima dao je i zamjenik gradonačelnika Praga 6 Jaromir Vaculik, koji je istaknuo dobru i aktivnu deset godišnju suradnju između ova dva grada, te dodao kako je i sam porečki turist, istaknuvši izuzetno pozitivne komentare nakon prezentacije.

Uz promotivne image kataloge i tiskane materijale Poreč se uzvanicima predstavio i video uradcima i promo materijalima, a u gastro ponudi našli su se najbolje istarske delicije – od pršuta, sira, vina, bakalara do pašte i tartufa. 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email