NEWS
VALFRESCO 10/23S

Poreč ovog vikenda očekuje dolazak Talijana

GO03284909
10.08.2016. 09:09; ; Početna / Slider / Poreč ovog vikenda očekuje dolazak Talijana

Porečki ugostitelji se jadaju da nema Talijana. Bit će da je tako, no po podacima porečke Turističke zajednice njih ima jedan posto više nego prošle godine. Bit će da im se standard smanjio ili pak da smo mi nešto digli cijene? Bilo kako bilo tjedan Talijana, odnosno tjedan Ferragosta trajat će od 13. do 20. kolovoza i tad će se konačno znati jesu li susjedi podbacili ili nisu.

U svakom slučaju od petka do nedjelje odnosno od 5. do 7. kolovoza u Poreču je ostvareno 87.000 noćenja (oko trideset tisuća gostiju na dan).

To je tri posto manje nego lani, a direktor Turističke zajednice Nenad Velenik objašnjava da je problem u tome što 50 posto vlasnika kuća za odmor nisu još podigli dokumente za pristup novom sustavu e-visitor.

– Imamo tu i iznajmljivače koji ne ispunjavaju zakonske obveze. Zato su vjerojatno podbacili Slovenci koji su tradicionalno gosti privatnog smještaja ili vlasnici kuća za odmor. Njih ima 27 posto manje nego lani, a uz njih bilježimo i pad domaćih gostiju od 22 posto, kaže nam Velenik i dodaje da su svi ostali podaci u porastu.

Naime, vrlo je dobra zastupljenost Nijemaca i Austrijanaca, Englezi bilježe porast od 22 posto, Rusi od 10 posto Nizozemaca ima više u odnosu na lani za šest posto. Inače od 1. siječnja do 7. kolovoza Poreč je ostvario 1.850.000 noćenja ili dva posto više nego lani.

GO03285161Košarice za smeće ne izdrže pritisak

Djelatnici Usluge ne uspijevaju na vrijeme isprazniti koševe jer je porečki Dekumanus prenapučen, a koševa ima premali broj. S obzirom na promet pješaka trebalo bi ih biti na svakih pedeset metara jer duž cijele ulice turisti se hrane, hodaju i grickaju panin, hamburger ili pizzu i potom slijedi sladoled. Brza hrana najviše se prodaje i zato smeća ne fali. Kažu mi pojedini ugostitelji da su koševi nestali, jednostavno nitko ih ne voli pored radnje pa kad im smetaju oni ih kriomice skinu.
Na fasadama zgrada vidljivi su željezni nosači, dokaz da je tu nekad visjela košarica za smeće.

Dekumanus je žila kucavica porečkog turizma, svi prolaze tom starom rimskom ulicom, netko se provlači u sporedne ulice, ali u pravilu turisti se kreću ustaljenom rutom: desno gore do trga Marafor i lijevo dolje do trga Slobode.

 

E. VELAN, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email