Poreč kao primjer najbolje europske prakse zaštite sportaša i zajednice

Testiranje Porec EP judo
07.11.2020. 08:55; ; Početna / Sport i rekreacija / Poreč kao primjer najbolje europske prakse zaštite sportaša i zajednice

Kreativnost i prilagodba situaciji su karakteristike koje Hrvati imaju u sebi. Kada se to spoji sa organizacijom, postavljenim procesima i fokusom za postizanjem «nemogućeg» onda imamo priliku biti uzor svima u Europi. 

Nikad nije bio zahtijevniji put i više truda potrebno da Ana Viktorija Puljiz i Helena Vuković mogu biti u situaciji na tatamiju izboriti polufinale Europskog judo prvenstva. Da nije bilo upornih ljudi u organizaciji Europskog juniorskog prvenstva u Poreču, na čelu sa glavnim tajnikom Hrvatskog judo saveza i sportskim direktorom Europske judo unije, direktorom natjecanja, Hrvojem Lindijem, sve bi zapelo na «tisuću» izazova koje su se javljali svaki dan u proteklih nekoliko mjeseci.

Plava laguna u Poreču je ocijenjen kao turistički kompleks koji može ponuditi vrhunske uvjete te mogućnost «balona», kako bi 412 judašica i judaša iz 40 država mogli nastaviti sportski razvoj i ne izgubiti jednu godinu u juniorskoj konkurenciji.

Uz rast broja zaraženih u cijeloj Europi, zdravstveni tim na čelu sa doc. dr. sc. Ivanom Bohačekom i pomoćnicom direktora natjecanja Anom Krauthacker, imao je izazov postavljanja sustava koji ima nekoliko slojeva «obrane». Kao glavni uvjet svima koji dolaze u Poreč postavljen je negativan PCR test u periodu od tri dana prije puta.

Nakon dolaska u Poreč odmah su morali ići na lokalno testiranje, a tek nakon negativnog nalaza su mogli dobiti akreditacije. Samo s akreditacijama se moglo ući u hotele, trening dvoranu i dvoranu Intersport, gdje se održavalo prvenstvo. Za one koji su došli iz udaljenih država organiziran je direktan ulazak u sobe nakon testa, ali nisu smjeli izlaziti iz soba do dobivanja negativnih nalaza te su im obroci dostavljani ispred soba.

Od 678 napravljenih testova, bilo je samo šest pozitivnih, koji su smješteni u zasebni objekt, jedan kilometar udaljen od svih ostalih, gdje su bili u izolaciji, uz dostavu hrane i liječničku službu, koju nitko od njih nije trebao jer u svim danima EP-a za juniore nisu imali simptome. Ponovljeni test je kod svih imao pozitivni nalaz tako da su prema propisima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u izolaciji 10 dana.

– Ponosni smo da imamo ispod 1 posto pozitivnih na ulazu u proces, a pogotovo jer su retestiranja, svih onih koji ostaju i na Europskom prvenstvu za mlađe seniore (9.-10.11.), pokazala da nema pozitivnih te da nema lokalne transmisije – istaknula je Krauthacker te se zahvalila cijelom COVID-19 timu od 50 ljudi, koji vodi cijeli proces, te dodaje:

– Dok smo iznimno zadovoljni dosadašnjim poslom, svjesni smo kako se opuštanjem ili neodgovornošću bilo koga u cijelom našem «balonu», situacija može zakomplicirati.

Zato su postavljena i dodatna pravila, od kojih je najvažnije kako nema izlazaka iz turističkog kompleksa Plave lagune. Kako se pet akreditiranih sudionika prvenstva nije pridržavalo toga, na pokušaju izlaska iz kompleksa, odmah su im oduzete akreditacije te su diskvalificirani.

Sve epidemiološke mjere na snazi, držanje distance, nošenje maski za lice, dezinficiranje ruku, kao i redovno dezinficiranje svih prostorija te natjecateljskog tatamija, samo su dodatna sredstva predostrožnosti i sigurnosti za sve prisutne, kao i cijelu zajednicu u Poreču i Istri.

Pohvale za postavljene procesu i cijelu organizaciju stižu od svih prisutnih reprezentacija, a predsjednik Europske judo unije, Sergej Solovejčik je posebno u osobnoj zahvali istaknuo zdravstveni tim kao primjer kako treba raditi.

Upravo ovakvi događaji daju stvarne argumente Europljanima da percipiraju Hrvatsku kao sigurnu destinaciju za ugodan odmor.

Nakon Europskog juniorskog prvenstva, u ponedjeljak 9. i utorak 10. studenog, u Intersport dvorani najbolji mlađi seniori Europe se bore za titule europskih prvaka. Dok se proces nastavlja i za to veliko natjecanje, Poreč se s pravom pokazuje kao primjer najbolje europske prakse za nastavak sporta i održavanja sportskih natjecanja uz zaštitu svih prisutnih te lokalne zajednice.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email