NEWS
Ljekarna

Poreč glavni grad Plavih zastava

19023475_1408430945902727_6765723539217140403_o
09.06.2017. 18:15; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Poreč glavni grad Plavih zastava

Ovoga ljeta porečke će plaže s ponosom isticati čak 22 Plave zastave – međunarodno priznanje i simbol za očuvani okoliš i pažnju koju čovjek posvećuje prirodi. Dokaz je to neprestanog i predanog usmjerenja tvrtki Plava laguna i Valamar Riviera, Grada Poreča-Parenzo, Turističke zajednice Grada Poreča i ostalih privrednih subjekata ka ekološki održivom razvoju.

Plave zastave krase porečke plaže već niz godina, dokazujući tako kvalitetu mora, visoku razinu uređenja plaže, prisutnost spasilačke službe, upućivanje gostiju na zaštitu i očuvanje prirodnog okoliša, te drugih sadržaja bitnih za dobivanje ovog prestižnog priznanja.

Svečano podizanje Plavih zastava obilježeno je danas, 9. lipnja 2017., istodobno na svim plažama i u marini, dok je središnja svečanost, uz prisutnost predstavnika Grada Poreča-Parenzo, Turističke zajednice Grada Poreča, Plave Lagune, Valamar Riviere i Udruge Lijepa Naša, koordinatora i provoditelja projekta Plava zastava u Hrvatskoj, te ostalih brojnih gostiju, održana na Gradskom kupalištu. Uz samo podizanje zastave, organiziran je i program u kojem su nastupile mlade harmonikašice Umjetničke škole Poreč, Vita Blažević i Rikarda Labinac, Veslački klub Adriaco Poreč, te Studija za izvedbene umjetnosti MOT 08. Od spomenutih 22 Plave zastave, 8 ih se nalazi na plažama Valamar Rivijere, 11 na plažama Plave lagune, te tri na gradskim plažama.            

– Ponosan sam što se Plave zastave dugi niz godina vijore na našim plažama, imamo ih 22, kao grad najviše u Hrvatskoj, a sinonim su čistog mora, uređene plaže i zahvaljujem svima koji se kontinuirano trude svih ovih godina da uređuju naše plaže i čiste podmorje. To su naša Turistička zajednica, Valamar Riviera, Plava laguna i Grad. Zadnjih tri godine Grad Poreč uložio je značajna sredstva, preko sedam milijuna kuna u uređenje pet gradskih plaža – gledali smo ravnomjerno uređivati sve plaže: od sjevera, Červar Porta, preko Saladinke, Materade, Borika sve do Gradskog kupališta, kazao je Peršurić. Na Gradskom kupalištu je naime, uređena posljednja u nizu ovih plaža, a Peršurić je istaknuo kako je Grad za tu svrhu povukao značajna sredstva iz raznih fondova i Ministarstva turizma, preko dva milijuna kuna. Dodao je kako je uređivanje plaža uključivalo i uređivanje šetnica, nove rasvjete, sanitarnih čvorova, postavljanja nove komunalne opreme, te svega ostalog što priliči modernim plažama. Na Gradskom kupalištu postavljena je i teretana na otvorenom, već šesta u nizu, a posebnom je čini i glazbena ograda koja svira popularnu pjesmu „La mula de Parenzo“.

– Uredili smo puno toga, puno toga je još pred nama, imamo gotovih još nekoliko projekata sa građevinskim dozvolama i naravno da ćemo biti spremni za nove natječaje i daljnje razvijanje svih naših plaža, zaključio je gradonačelnik.

– Mi smo iz Udruge Lijepa naša jako ponosni na Poreč i zbog Plave zastave i zbog drugih programa koji se ovdje provode. Ponosni smo na cijelu Istru, jer kad pogledate popis Plavih zastava u Hrvatskoj, gotovo polovica ih se nalazi u Istri, druga polovica u ostatku Hrvatske, to samo po sebi govori koliko se pristupa ozbiljnije, promišljenije, koliko je zagledanost u budućnost ovdje puno veća, kazao je Ante Kutle, predsjednik Udruge Lijepa naša. Dodao je kako je Poreč je sigurno glavni grad Plavih zastava i tu ih je daleko najviše u Hrvatskoj. – Bilo mi je drago čuti povećanje broja noćenja u odnosu na lanjsku rekordnu godinu i sigurno i Plava zastava ide tome u prilog. Plava zastava je međunarodni program koji se provodi u više od 45 zemalja svijeta, te brojni turisti sve češće za svoj odmor biraju plaže i marine koje su nositelji Plave zastave, zaključio je Kutle.  

Plava zastava za plaže i marine međunarodni je ekološki program zaštite okoliša mora i priobalja, čiji je prvenstveni cilj održivo upravljanje i gospodarenje morem i obalnim pojasom. Plava zastava je danas u svijetu vrlo cijenjena turistička markica koja je sve brojnijim turistima glavni orijentir prilikom odabira destinacije. Intelektualni vlasnik Plave zastave i međunarodni voditelj ovog programa je Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš – Foundation for Environmental Education (FEE), utemeljena 1981. godine. Trenutno je u program uključeno oko 30 europskih i 10 vaneuropskih država kojima je turizam jedan od strateških ciljeva. Do sada je podignuto više od 3000 Plavih zastava, od toga više od 2500 na plažama te više od 600 u marinama.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email