NEWS
valfresco

Poreč do brzog interneta tek za nekoliko godina

wifi_logo
20.10.2017. 09:55; Učitavanja: 214; Početna / Gospodarstvo / Poreč do brzog interneta tek za nekoliko godina

Hoće li u skorijoj budućnosti građani Grada Poreča i okolnih općina moći surfati internetom većim brzinama? Naime još 2014. godine rečeno je kako će za dvije se godine pokrenuti projekt širokopojasnog signala kako bi svako kućanstvo moglo se brže spajati računalima većim brzinama, međutim koliko vidim do sada ništa se nije poduzelo pod tom pitanju. Zanimalo je to na zadnjem aktualnom satu Gradskoga vijeća Poreča IDS-ovog vijećnika Zorana Rabara.

Grad je već spreman za realizaciju

– Činjenica je da Grad Poreč uvijek prati sve natječaje, pa tako i ovaj raspisan od Europske unije koji je bio u najavi još od ulaska Hrvatske u članstvo. Zasad kako stvari stoje, neka državna institucija mora raspisati natječaj, a ta se odluka čeka dvije godine i zadnja informacija koju imamo jest da će natječaj biti raspisan negdje u 2018. godini. U realizaciju bi se, pod uvjetom do da tada dobijemo sredstva, trebalo krenuti uskoro, a radovi bi trebali biti gotovi. 2020. ili godinu dana kasnije. Za napomenuti je i kako je Grad do sada sve traženo napravio i spreman je već danas to realizirati, samo ako se sve kockice poslože, naglasio je gradonačelnik Loris Peršurić.

Podsjetimo Grad poreč je uz potporu Istarske županije objavio 12. studenog 2014. godine javni poziv za dostavu ponuda za konzultantske usluge i usluge izrade dokumenata za razradu projekta Razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa za cijelo područje grada i općina Funtana, Kaštelir Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada, Vrsar i Tinjan. Jer sve navedene jedinice loklne samouprave zajedno čine prihvatljiviji broj domaćinstava za ostvarivanje ovog značajnog projekta. Svi ti sudionici bili su složni da je to projekt i od velikog značenja za područja koja nisu od komercijalnog interesa za telekomunikacijske operatere, te da je potrebno zajedničkim radom osigurati kvalitetnu informacijsku strukturu.

Procijenjena vrijednost za realizaciju studije konzultantskih usluga i izrade dokumenata bio je 195 tisuća kuna bez PDV-a, a financirao bi se u odnosu prema broju domaćinstava korisnika usluge.

Vrijednost studije 195 tisuća kuna

Sve predpristupne aktivnosti projekta definirane su bile kroz četiri faze, a potpisnici sporazuma tada su povjerili Gradu Poreču vođenje svih postupka, nabave Studije izvodljivosti i Plana razvoja širokopojasne infrastrukture cijelog projekta u okviru pred pristupnih aktivnosti, a koji će služiti kao temeljna dokumentacija ia izradu projektne dokumentacije i prikazati analizu potreba i mogućnosti provedbe projekta. Nakon izrade spomenutog, planirano je po modelu javno-privatnog partnerstva odabrati najpovoljnijeg operatera, te s njime realizirati aktivnosti kako bi bili spremni za prijavu na natječaj za dobivanje sredstava Europske unije za realizaciju.
Nažalost dalje od toga nije se išlo.
Hoće li stoga model razvoja širokopojasne infrastrukture koja omogućuje pristup većim brzinama od minimalno 30 Mbit u sekundi zaživjeti kao u susjednim državama, tek je za vidjeti u narednoj godini.

Ivan GRGAT, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email