NEWS

Poreč će i ove godine brojnim aktivnostima obilježti Europski tjedan sporta od 23. do 29.9.

2021-09-22_23h34_04
22.09.2021. 23:39; ; Početna / Sport i rekreacija / Poreč će i ove godine brojnim aktivnostima obilježti Europski tjedan sporta od 23. do 29.9.

Već sedmu godinu, točnije od 2015. godine u mjesecu rujnu od 23.09. do 30.09. održava se „Europski tjedan sporta“ projekt je koji je pokrenula Europska komisija s ciljem podizanja svijesti o bavljenju tjelesnom aktivnošću i sportom među građanima Europske unije. Ministarstvo turizma i sporta, kao nacionalni koordinator za Republiku Hrvatsku, zaduženo je za organizaciju nacionalnih događaja, a usporedo se taj događaj odvija u svim državama Europske unije kao i širom Hrvatske pod motom #BeActive.

Tjelesno zdravlje i sport važni su čimbenici naših života koi su nažalost načinom i brzinom života zapostavljeni što s vremenom umanjuje kvalitetu života, narušava mentalno zdravlje, a na kraju djeluje i na pogoršanje zdravstvenog statusa.
Nažalost, Hrvatska je po najnovijim ispitivanjima koja su provedena 2020. godine u EU  na neslavnom prvom mjestu po broju pretilih osoba i osoba sa prekomjernom tjelesnom težinom, dok je u ispitivanju o redovitom bavljenju tjelesnom aktivnošću pri samom dnu.

Prema procjenama iz publikacije OECD-a “The Heavy Burden of Obesity”, prekomjerna tjelesna masa povezuje se u Hrvatskoj s očekivanim smanjenjem trajanja života za tri i pol godine. Prema projekcijama iz te publikacije, do 2050. godine prekomjerna tjelesna masa bit će odgovorna za 75 posto slučajeva dijabetesa (167.000), 10 posto kardiovaskularnih bolesti (279.000), 7 posto slučajeva demencije (20.000) i 5 posto slučajeva raka (16.000).
Sportska zajednica Grada Poreča, Zdravi grad Poreč u suradnji sa Udrugom kineziologa uključit će se svojim aktivnostima u Europski  tjedan sporta kako bi potakli naše sugrađane na redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću.

„Što to znači baviti se redovnom tjelesnom aktivnošću ?“

Redovna tjelesna aktivnost je svaka aktivnost koju provodimo redovito ( minimalno 2 – 3 puta tjedno) sa ciljem poboljšanja psiho motoričkih sposobnosti, a možemo je upražnjavati kroz razne oblike kretanja i tjelesnog vježbanja

Redovnom tjelesnom aktivnošću osim toga djelujemo preventivno ili rehabilitacijski na naš organizam  kod bolesti koje su trenutno najveći krivci za invalidnost i smrtnost današnje populacije kao što su kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa – šećerne bolesti, arterioskleroze, povišene tjelesne težine, stres.

„Što postižemo redovnom tjelesnom aktivnošću ?“

Možemo jednostavno kazati: „ Podižemo nivo zdravlja, tjelesne sposobnosti, zadovoljstva, sreće, spremnost na rješavanje raznih dnevnih obveza kako na poslu tako i u privatnom životu“ ili kraće rečeno podižemo kvalitetu mentalnog zdravlja i života.

Kojim se aktivnostima možemo baviti u Poreču ?

Teško pitanje, lagan odgovor….Teško zato jer bi sigurno poneku aktivnost izostaviti, a lagano jer na Poreštini postoji čitav niz sportskih klubova, društva i neformalnih grupa koja se bave organizacijom i vođenjem raznih oblika sportske rekreacije kao što su : hodanje, vožnja biciklom, plivanje, trčanje, plesanje, joga, planinarenje, hodanje sa štapovima – nordijsko hodanje, aerobic, fitness, joga, razni borilački sportovi, ples, streličarstvo, stolni tenis, nogomet, rukomet, odbojka, košarka, tenis, jedrenje,…

U današnjoj situaciji uzrokovanoj COVID – om, u kojoj ovisimo o ograničenjima vezanim uz korištenje sportskih dvorana, fitnessa i zatvorenih prostora koje koristimo za vježbanje, došla je do izražaja sportska politika planske izgradnja i opremanja oko 130 sportskih i dječjih igrališta, vježbališta (fitnessa) na otvorenom, izgrađena i povezana mreža šetališta uz more, brojne biciklističke staze, što omogućuju stanovnicima Poreštine da se gotovo neometano bave tjelesno aktivnošću na otvorenom što brojni rekreativci i sportaši svih dobi i uzrasta u velikom broju koriste, a time do punog izražaja dolazi uzrečica „Poreč grad Sporta“

Ovogodišnji program događaja povodom Europskog tjedna sporta osmišljen je u prvom redu kako bi pokazao bar djelić onog što nude porečke udruge i sportski klubovi svim dobnim skupinama našeg Grada, a sastoji se od :

  • Dana otovorenih vrata fitness centra i bodybuilding kluba „Veli Jože“ od 23.09. do 27.09.
  • Pokazni treninzi Udruge invalida Poreč u otvorenom fitness -u centra „Veli Jože“
  • Prezentacija porečkih sportskih klubova i udruga na terenima sportskog centra „Veli Jože“ 27.09. od 9:30 do 12 sati
  • Izbor sportaša za 2020. godinu 28.09. u dvorani „Žatika“
  • Vježbanje korisnika Doma umirovljenika Poreč 28.09.
  • Nordijsko hodanje 29.09.

Nadamo se da će se ovim aktivnostima potaknuti naše neodlučne sugrađane da započnu sa redovitim tjelesnim aktivnostima čime će krenuti ka zdravom i kvalitetnijem načinu života.
 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email