NEWS
Max sredina 2 nagradna igra

Poreč City Mall službeno će se otvoriti za Uskrs 2018. godine

porec-city-mall
foto: M.Mijošek, Glas Istre
06.02.2017. 09:05; Učitavanja: 4.464; Početna / Gospodarstvo / Poreč City Mall službeno će se otvoriti za Uskrs 2018. godine

Doznali smo to od vlasnika tvrtke Montcommerce iz Rijeke, Mija Meštrovića, koji je zemljište kupio lani i krajem ljeta najavljuje početak gradnje oko 15 milijuna eura vrijednog shopping centra u kojem će biti posla za dvjestotinjak ljudi. Centar će biti gotovo istovjetan Pula City Mallu. (Tanja Kocijančić, Glas Istre)


Izgleda da će ipak niknuti veliki trgovački centar u porečkoj industrijskoj zoni Facinka, nalik onom najnovijem u Puli. U Poreču je već nekoliko godina ogromno napušteno zemljište površine veće od dva hektara, ruglo koje izgleda poput kamenoloma i to usred vrlo posjećene trgovačke zone. Ali neće se zvati Histria Mall, kako je prije šest, sedam godina najavljivao prvi investitor, zagrebačka tvrtka Poreč centar, nego će novi naziv biti Poreč City Mall. Otvorenje je najavljeno za Uskrs 2018. godine.

Riječki vlasnik

Doznali smo to od vlasnika tvrtke Montcommerce iz Rijeke, Mija Meštrovića, koji je zemljište kupio lani i koji je rekao da će krajem ljeta sigurno započeti gradnju oko 15 milijuna eura vrijednog shopping centra u kojem će biti brojne poznate svjetske marke i u kojem će biti posla za 200-tinjak ljudi.

-Centar će biti gotovo istovjetan Pula City Mallu, za što smo u pregovoru s austrijskim partnerima. Razgovaramo i s potencijalnim brendovima koji će otvoriti trgovine u centru, ali sada je još prerano za detalje. Trenutno još dorađujemo finese. Javnost će biti na vrijeme obaviještena čim dobijemo sve dozvole. Bit će to vrlo lijepa priča za Poreč, obećao je Meštrović čija se tvrtka sa sjedištem u Kukuljanovu bavi završnim radovima u građevinarstvu.

Prvi kupac tog zemljišta bila je spomenuta tvrtka Poreč centar, koja je s najavama o gradnji trgovačkog centra počela još prije osam godina, nakon čega su obećavali da će gradnja startati 2011., pa opet 2013. godine, ali ništa se od toga nije desilo, zbog čega Porečani već dugo negoduju. Što će biti s tom investicijom često je bila i tema na sjednicama Gradskog vijeća .Kako smo doznali, Poreč centar imao je hipoteku u Privrednoj banci Zagreb, koja je u međuvremenu zbog naplate dugova oduzela to zemljište i sudskom ga ovrhom prodala na dražbi 2015. godine firmi Ferrostil Mont, sa sjedištima u Zagrebu i Zaboku, koja je zatim prodala prošlog rujna Montcommerceu. Kako se malo informacija znalo u javnosti, ovih su dana kolale priče da će dio te velike parcele, koja se nalazi na iznimno atraktivnoj poziciji točno preko puta Kauflanda, odnosno Plodina s druge strane, te tik uz istočni dio zaobilaznice Poreča, kupiti Lidl, Potonji trgovački centar već se nalazi u toj zoni, odmah do Plodina, a kuloari su spominjali da bi se Lidl želio proširiti. To je bio povod da istražimo što je novog s pričom trgovačkog centra. Upitom u sjedište Lidla da potvrdi je li kupac dijela parcele ostali smo bez odgovora, da bi smo u razgovorima s gore spomenutim tvrtkama doznali da je taj trgovački lanac bio samo jedan od potencijalno zainteresiranih kupaca. U Montcommerceu potvrdili su nam to i dodali da su se ipak odlučili samostalno izgraditi kombinaciju trgovačkog centra zatvorenog tipa “mall” i tzv. “retail parka”.

Vrijeme zaista brzo leti jer smo zadnji put pisali o ovoj temi prije četiri godine kada su vlasnici tvrtke Poreč centar tvrdili da će trgovački centar biti zgotovljen tijekom 2014., da će biti prvi i najveći u Istarskoj županiji. Već se tada negodovalo jer su pripremni radovi stali, a velika površina od preko 25 tisuća kvadrata stajala je ograđena plastičnom trakom od 2011.

Srećom da je Gradu ondašnji investitor, Poreč Centar, još sredinom 2011. isplatio zadnju ratu za zemljište i komunalne doprinose, što je bilo ukupno 70 milijuna kuna. Predsjednik Uprave posrnulog Poreč centra Igor Paurević, koji nam je na telefon kazao da više ništa nema s tim projektom i uputio nas na nove vlasnike, onomad je kazao da su morali zaustaviti započetu gradnju trgovačkog centra jer su kreditori zaustavili financiranje izgradnje, te da je financijska kriza dovela do potrebe redefiniranja određenih varijabli.

Ipak se gradi

Kako su tad najavili, novi je projekt bio manji za oko 25 posto u odnosu na prvotni i podrazumijevao je izgradnju trgovačkog centra manjih gabarita i investicijskih troškova. Ukupna investicija s troškovima zemljišta i doprinosa prvotno je bila planirana u iznosu od 27 milijuna eura, ali je nakon preinaka 2013. godine iznos smanjen na 20 milijuna eura.

Na kraju će Poreč City Mall stajati 15-ak milijuna eura, ali najvažnije od svega je što će se – izgledno je sada – stvarno izgraditi, što će u industrijskoj zoni Facinka uskoro donijeti posla za građevinare, a sutra za ovdašnje žitelje.

Grad podržava projekt novog trgovačkog centra

  • Siguran sam da će gradnja trgovačkog centra početi u rujnu, jer je novi investitor vrlo ozbiljan. Grad svakako podržava ovaj projekt, jer nam je u interesu da se otvori 150 novih radnih mjesta. K tome, radi se o ulaganju od 15 do 18 milijuna eura, bit će to novi ulaz u grad. Dobit ćemo nove brendove i sve to skupa podignut će kvalitetu života u Poreču, komentirao je gradonačelnik Edi Štifanić.

 

ČLANCI O HISTRIA MALLu na našem portalu unatrag 7 godina

Print Friendly, PDF & Email