NEWS

Poreč: Već imaju betonaru, a sada će dobiti i miris ribe

16.03.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Poreč: Već imaju betonaru, a sada će dobiti i miris ribe

Stanovnici dijela naselja Bolnica koji graniči sa servisnom zonom Čimižin, na kojoj je parcela za gradnju prve veletržnice ribe u Hrvatskoj, ponovno su u strahu. Negoduju i pokušavaju doznati hoće li biti moguć suživot s veletržnicom koja će biti udaljena stotinjak metara zračne linije od njihovih obiteljskih kuća.

Pitali su, kažu, u gradskoj upravi o studiji utjecaja na okoliš, kako će biti riješene otpadne vode i mirisi s veletržnice, ali nisu uspjeli dobiti konkretne podatke. Dvadeset i šest godina se bezuspješno bore s nelegalnom betonarom koja im je praktično pod prozorima. No ona i dalje stoji, promijenila je vlasnika i radi punom parom za potrebe gradilišta na Čimižinu, gdje su niknule poslovne hale. Građani kažu da su od betonare oboljeli, a neki su uspjeli prodati kuće i odseliti.

Kada je prije 30-ak godina sagrađen taj niz kuća, naselje Bolnica bilo je uzorna rezidencijalna četvrt, a onda su dobili betonaru. Dozvola je bila privremena, no betonara je ostala unatoč kasnijim rješenjima inspekcije o hitnom uklanjanju i prije godinu dana donesenom detaljnom planu uređenja servisne zone Čimižin u kojem za nju nema mjesta. Uz to, sada će im se u susjedstvo doseliti veletržnica ribe s otpadnim vodama i smradom koji lako mogu zamisliti.

Bit će tu, kažu, nemoguće živjeti, a pogotovo iznajmljivati apartmane turistima ne bude li veletržnica napravljena po standardima zaštite okoliša. Boje se da više neće moći ni prodati kuće budu li se odlučili odseliti zbog smrada.

Građevna dozvola za veletržnicu izdana je, ali budući da objekt nema neposrednih susjeda, građani naselja Bolnica nisu bili stranke u postupku te se nisu mogli očitovati o projektu. Pokušali smo u gradskom Odjelu za prostorno uređenje i zaštitu okoliša saznati je li napravljena studija zaštite okoliša, ali nas je pročelnik Damir Hrvatin uputio na Milana Antolovića, istarskog »ministra« poljoprivrede, koji vodi čitav projekt veletržnice.

– U Ministarstvu graditeljstva rekli su nam da za gradnju veletržnice ribe nije potrebna studija zaštite okoliša pa je zato nismo radili. Jedan građanin iz naselja Bolnica bio je kod mene razgovarati o tome, pokazao sam mu projekte i nisam imao utisak da je otišao nezadovoljan, rekao nam je Antolović.

Budući da je bio u grupi ljudi koja je prije dvije-tri godine posjetila veletržnicu ribe u Italiji, po čijem će uzoru biti izgrađena ova u Poreču, pitali smo ga kako je tamo riješen problem smrada.

– Ništa se tamo ne osjeti, a veletržnica je praktično usred naselja, odgovorio je Antolović. Može li to zadovoljiti podozrive i već jednom »nasanjkane« stanovnike naselja Bolnica? Drugo im, čini se, ne preostaje jer se, među ostalim, radi o projektu nacionalnog značaja.

S. Matejčić, Glas Istre

poreština.info: u Republici Hrvatskoj postoje još uvijek mjesni odbori kao temeljni oblik građanske demokracije i odlučivanja. Iz mjesnih odbora delegiraju se kandidati za gradska vijeća i dalje. Zanimljivo je kako se gotovo uvijek upravo ti temelji pri odlučivanju o najbitnijim stvarima iz života građana koje zastupaju sustavno preskaču, osim ponekad kada se priča o javnoj rasvjeti, pločnicima i sličnim sitnicama.

Print Friendly, PDF & Email