NEWS

Poreč sufinancira Sigurnu kuću Istra

18.05.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Poreč sufinancira Sigurnu kuću Istra

Dionice su bile uvrštene za prodaju na Zagrebačkoj burzi, a postignuta cijena veća je za 450.000 od minimalne po kojoj su uvrštene na burzu, što je ukupno 3,9 puta više od nominalne vrijednosti. U prvim izmjenama i dopunama proračuna prihodi grada bit će uvećani za taj iznos, a novac će biti raspoređen na gradske investicije. Ovu informaciju članovi Poglavarstva prihvatili su na sjednici u utorak navečer bez rasprave.

Donijeta je i nova Odluka o uvjetima i kriterijima za kupnju stanova po programu poticane stanogradnje, prema iskustvu iz provedbe prvog programa. Gradonačelnik je naglasio da je odluka mijenjana zato da bi stanove iz ovog programa kupili oni ljudi kojima stvarno i trebaju. Zato je inzistirao da kupci stanova u kupoprodajni ugovor unesu adresu novog stana i da se izrijekom zabrani iznajmljivanje, a u slučaju da se te dvije odredbe ne poštuju, da Grad ima pravo aktivirati svoje pravo prvokupa i otkupiti stan prema cijeni po kojoj je prodan. Pravo prvokupa Grada u slučaju da kupac ne otplaćuje stan produžava se na 20 godina, a unosi se i odredba za one kupce stanova iz programa poticane stanogradnje koji nakon nekoliko godina povećaju obitelj. Njima Grad u roku od dvije godine može ponuditi mogućnost natjecanja za veći stan iz istog programa, s time da njihov stan otkupljuje Grad, a oni otplaćuju samo razliku u kvadraturi do većega. Ako Grad ne može ponuditi veći stan, obitelj može prodati stari na tržištu. Raspisat će se natječaj za prikupljanje zahtjeva za kupnju stanova na temelju čega će biti izrađena lista prava prvenstva. Izradit će ju povjerenstvo na čelu s Denisom Žužićem, a u kojem su još Giuseppe Ghersinich, Milan Brčić, Franko Katunar i Sanja Oplanić. Grad će u vezi s kreditiranjem ovog programa potpisati ugovor s Privrednom bankom Zagreb, koja je ponudila najbolje uvjete, ali potencijali kupci neće biti obavezni uzeti kredit u njoj.

Poreč se sufinanciranjem uključuje u mrežu Sigurna kuća Istra, koja će u nekoliko stanova u županiji osigurati zbrinjavanje žena i djece žrtava nasilja. U tu svrhu Grad je već lani uložio 100.000 kuna u opremanje jednog stana u svom vlasništvu, a iz ovogodišnjeg proračuna dat će još 43.000 kuna za funkcioniranje. Sigurnu kuću Istra vodi nevladina udruga istoga imena, na čijem je čelu Mirjana Galo, a okuplja i nekoliko drugih istarskih nevladinih organizacija. Model sufinanciranja ponuđen je svim jedinicama lokalne samouprave u Istri, a većina gradova koja je već prihvatila program, zajedno s udjelom Županije osigurala je gotovo polovicu novca potrebnog za jednogodišnje financiranje.

S.M., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email