NEWS
valfresco

Poreč predstavljen na turističkoj burzi "Vakantiebeurs 2008" u nizozemskom Utrechtu

16.01.2008. 00:00; Učitavanja: 102; Početna / Gospodarstvo / Poreč predstavljen na turističkoj burzi "Vakantiebeurs 2008" u nizozemskom Utrechtu
217DSCF0583.JPG

Manje od prošle godine, a razlog tome je svakako internet, posebno u zemlji kao Nizozemskoj gdje svaka 2,5 porodica ima računalo on-line , međutim konkretni interes za Poreštinu i Hrvatsku bio je izrazito velik.
Ovo nekada visoko pozicionirano tržište u nas dosta je bilo zapušteno, pa je naše uzastopno pojavljivanje na sajmu već 10-ak godina i tekako pozitivno. Na ovom sajmu, bez obzira što je prisutna HTZ, bitan je nastup i radi održavanja PR komunikacije, tradicionalno prisutne već godinama sa predstavnicima ANWB-a, Campingwijzera-Kosmoisa, novinarima i agencijama. O značaju ovog tržišta govore i podaci da nizozemski turisti u inozemstvu godišnje na putovanja potroše 20 miljardi eura, a top destinacije za nizozemske goste u ovom trenutku su ipak daleke egzotične destinacije, te Francuska, Austrija, Grčka i Portugal.
Za nas je Nizozemska kao tržište značajna i zbog širokog raspona termina ljetovanja koje koriste Nizozemci od početka svibnja do konca listopada. To su gosti koji su prosječno lani boravili 10 dana na ljetovanju u našim kampovima. Očekuje se i veliki broj dolazaka u organiziranom turizmu putem hrvatskog specijaliste u Nizozemskoj, touroperatora "I.D. Riva tours" i to oko 20 tisuća Nizozemaca.
Lani je Hrvatsku, prema službenim statistikama, posjetilo oko 264 000 putnika iz Nizozemske, koji su ostvarili gotovo 2 045 000 tisučć noćenja, a u TZG Poreč mali broj, s obzirom da od kampova imamo samo "Uliku". Ostvareno je 13 383 dolazaka, a noćenja ukupno 128 000 uz postotak u odnosu na ostale zemlje od 4,75 %.
U kongresnim dvoranama sajma konstantno se prikazivao video i slide show. Filmovi i diasi raznih zemalja na posebno velikim ekranima nuđeni su od strane velikih putničkih touroperatora.
Kod Nizozemaca vlada veliki interes za biciklističkim mogućnostima, a što se tiče te ponude Poreč je bio zastupljen našim bike brošurama, čiji je veliki broj podijeljen na radost posjetitelja.
Primjećen je i interes za šetnjama za vrijeme odmora, na posebno naznačenim pješačkim stazama, tako da su i brošure "Pješačkih staza" ubrzo nestale.
Interes za kamping ljetovanjem i ljetovanjem u hotelima i apartmanima je u korist kampova. Istraživanja provedena, a i prema pisanju u njihovom biltenu, ukazuju da je ipak interes posjetitelja na burzi u odnosu 45% napram 32 % u korist kampova. Traženja za našu destinaciju je taj odnos u korist kampova čak 83 %.
Nastup je organiziran na površini od 15 m2. 
Najviše je podjeljeno kataloga Camping "Plave Lagune i  "Valamara", po  1100 komada. Prema procjeni Nizozemskih touroperatora broj turista iz Nizozemske mogao bi se ove sezone povećati čak za 20 %, naravno uz adekvatne mjere promocije na tom tržištu.
Jedna od "mjera" je i sudjelovanje Poreštine na sajmu "Caravana " od 24. – 29.01.08. godine u Leeuwardenu-u gdje nastupamo samostalno, bez HTZ-a.
Na sajmu su bili prisutni, pored predstvnika TZG Poreč, kao informatori iz Riviere Zoran Pavlić i iz Plave Lagune Zlata Šabić.

R.P.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email