NEWS

POREČ: POTPISANI UGOVORI ZA GRADNJU OBRTNIČKOG DOMA

20.12.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / POREČ: POTPISANI UGOVORI ZA GRADNJU OBRTNIČKOG DOMA
460Obrtnici.jpg

Valentin Žužić, direktor obrtničkog doma Poreč, jučer je potpisao ugovor o gradnji prvog obrtničkog doma u Istri. Glavni projektant je zagrebački arhitekt Boris Nemet, nadzor će obavljati porečki Istra inženjering, a izvođač radova je buzetski Grading KUK. Žužić je potpisao ugovor s direktorom Mladenom Budanom koji je novinarima rekao da radovi počinju 9. siječnja, a bit će gotovi do 30. rujna. Osim porečkog gradonačelnika Edija Štifanića, koji je istodobno i predsjednik Skupštine Doma obrtnika, potpisivanju je prisustvovao i direktor IKB-a Umag Miro Dodić. Ova banka, naime, kreditirat će gradnju doma s osam milijuna kuna uz četiri posto kamata. Novi obrtnički dom trebao bi se graditi preko puta vatrogasnog doma.

– S neskrivenom radošću mogu izjaviti da je konačno došao ovaj dugo očekivani dan. Posebno se zahvaljujem Gradskom poglavarstvu i vijeću, kako onom bivšem, tako i sadašnjem, što su shvatili važnost suradnje privatnog i društvenog sektora, činjenicu da moraju, ruku uz ruku, stvarati nova radna mjesta, rekao je Žužić.

Kako je ovom prigodom naveo voditelj projekta Oreste Cossetto, nova zgrada veličine 3.580 četvornih metara koštat će 24 milijuna kuna, od toga 13 milijuna plus PDV otpada na građevinske radove. U podrumu će biti kuglana u gradskom vlasništvu, u prizemlju poslovnica IKB-a, restoran i poslovni prostori, na prvom katu velika polivalentna dvorana s 300 mjesta i poslovni prostori, a na drugom katu dvije manje dvorane i uredi Udruženja obrtnika.

– Sretan sam što prisustvujem ovom činu potpisivanja ugovora za gradnju prvog obrtničkog doma u Istri i tvrdim da bez razvoja obrtništva nema sreće u našoj sredini. Na području Poreča djeluje šest posto obrtnika u odnosu na broj stanovnika i to je tri puta više od republičkog prosjeka. Od početka 90-ih do danas broj obrtnika u Istri povećao se za 600 posto i to je razlog zbog kojeg se na potrebe obrtnika treba usmjeravati sve više pažnje. Raduje me stoga i to što je Grad Poreč nakon 20 godina uvidio potrebu gradnje prve servisne zone Žbandaj-Bujići jer se nijedna privredna grana kao mi obrtnici ne razvija tako brzo, rekao je prvi čovjek porečkih obrtnika Aldo Ukanović.

Zadovoljstvo je izrazio i Dodić rekavši da su se ostvarenju projekta pridružili od prvog dana. Uvjeren je da će novi dom služiti razvoju porečkih obrtnika jer je IKB, baš kao i obrtnici, jedna od rijetkih banaka koja je ostala u domaćim rukama.

V. MEDVEDEC

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email