NEWS
Best of Poreč

Poreč plus: održan sastanak o rezultatima izbora i daljnjim aktivnostima

02.06.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Poreč plus: održan sastanak o rezultatima izbora i daljnjim aktivnostima
668porecplus.gif

Na sastanku članova liste, održanom 31. svibnja, analizirani su izborni rezultati te dogovorene aktivnosti liste i nastup u Gradskom vijeću u narednom razdoblju.

Konstatirano je da je lista izgubila značajan dio birača s prošlih izbora. Razlozi su u većoj konkurenciji (sudjelovalo je 11 lista) i pojavi novih "imena" – stranaka i nezavisnih lista koje su preuzele i dio ranijih birača naše liste (posebno se to odnosi na HSU), ali i u našoj ne odveć inventivnoj i intenzivnoj predizbornoj kampanji u kojoj nismo jasno definirali interesne skupine kojima se obraćamo. Također, vjerojatno dio naših ranijih birača nije u našoj listi više vidio snagu koja može donijeti promjenu na lokalnoj političkoj sceni. Ocijenjeno je da je i (pre)velik broj vijećnika koji su se u četiri godine izmijenili na dva mjesta koja smo imali u Gradskom vijeću, većina kojih se zbog kratkog mandata nije ni stigla kvalitetno eksponirati, utjecao na smanjenu prepoznatljivost liste u javnosti, pa i kod birača. Samouvjerenost u bolji rezultat nego na prošlim izborima nije bila opravdana. Iako je imenovanje jednog člana s naše liste u dosadašnje Gradsko poglavarstvo bilo posredno priznanje vladajuće stranke njenoj kvaliteti, ima mišljenja članova liste da je kod dijela birača to umanjilo našu vjerodostojnost kao opozicije u već bivšem sazivu Gradskog vijeća.

Unatoč većem angažmanu novih članica liste u novim segmentima biračkog tijela, spomenute manjkavosti nisu nadoknađene pa se konačni rezultat ne može smatrati uspjehom, osobito u svjetlu činjenice da smo izgubili blizu 200 glasova i jedno vijećničko mjesto u odnosu na izbore 2001.

Oko nastupa nositelja liste Gorana Prodana u predizbornoj kampanji – u jednom dijelu okrenutog protiv "štetočina" iz IDS-a (posebice protiv dosadašnjeg gradonačelnika Marasa i njegove ekipe) – različite su ocjene među članovima liste: neki misle da smo time izgubili dio glasova, drugi da smo zapravo bili jasni i vjerodostojni.

Tonči Tomičić i G. Prodan podnijeli su izvještaj o financijskom aspektu naše predizborne kampanje.

U poseban fond, u kojem smo već imali oko 2.600 kuna, članovi liste solidarno su (prema mogućnostima) uplatili ukupno 9.400 kuna. Nekolicina članova liste dodatno su sponzorirali kampanju preko svojih tvrtki, a novcem i/ili radom pomoglo je i nekoliko prijatelja i simpatizera.

Za sve izborne aktivnosti – od prvog okupljanja i predstavljanja liste, preko tiskanja letaka i plakata, izrade i postavljanja transparenata, oglasa, distribucije letaka i izrade reklamnih kapa do poslijeizbornog druženja – potrošili smo ukupno 27 tisuća kuna.

Bez obzira na izborni (ne)uspjeh zaključak je članova liste da sada treba vijećnički mandat odraditi savjesno i s punom odgovornošću prema biračima koji su dali povjerenje našem predizbornom programu i našim porukama. Osim u Gradskom vijeću, lista bi trebala biti više prisutna u javnosti i društvenom životu, pa će se skoro dogovoriti i plan tih aktivnosti.

Pohvaljeno je otvaranje internetskih stranica i istaknuto da će one ostati jedno od glavnih sredstava obavještavanja javnosti o našim aktivnostima. Uz sadašnju mogućnost e-mail komunikacije namjera nam je otvoriti stranice i za anonimne komentare, prijedloge i sugestije posjetitelja. Za uređenje stranica zadužen je G. Prodan, a s tvrtkom Edcom, koja je bila dosadašnji sponzor i stručno-tehnička podrška, dogovorit ćemo način daljnje suradnje.

Dogovoreno je da ćemo i u ovom četverogodišnjem mandatu u Gradskom vijeću nastaviti s izmjenjivanjem vijećnika i vijećnica, ali u dužim intervalima (najmanje po godinu dana). Izuzetak je mandat G. Prodana koji će prvi u vijeće i "odraditi" sjednice do konstituiranja nove izvršne vlasti. Nakon njega u vijeće će Anđelka Rakovac, a potom Milorad Jovanović. Sljedeći vijećnik dogovorit će se kasnije, a prijedlog je da to bude jedna od novih članica liste.

Podržan je stav G. Prodana da ostanemo dosljedni kad je riječ o izboru zamjenika gradonačelnika, tj. i dalje tražimo da i oni moraju biti, kao i gradonačelnik, izabrani iz redova vijećnika/vijećnica. Nesretni primjer s dužom Marasovom bolešću, tijekom koje su Grad Poreč vodile osobe koje uopće nisu sudjelovale na prethodnim izborima za Gradsko vijeće!, samo nas je učvrstio u stavu da izbor zamjenika gradonačelnika isključivo iz redova vijećnika treba ugraditi i u Statut Grada. U tom kontekstu predložit ćemo vladajućoj stranci i moguća rješenja kvalitetnijeg (formalnog) prisustva talijanske manjine u Gradskom vijeću.

Bivši vijećnici podsjetili su na protustatutarni izbor dosadašnjeg Gradskog poglavarstva (izabrano je glasanjem "u paketu" umjesto pojedinačno za svakog člana kako izričito propisuje Statut Grada Poreča), pa valja obratiti pažnju da takvo kršenje Statuta vladajuća stranka ne ponovi prilikom formiranja nove izvršne vlasti.

Vijećnik Prodan ponovno će zatražiti da se i nezavisnim listama predstavljenim u Gradskom vijeću dodjeljuju proračunska sredstva za rad, po istim kriterijima kao i političkim strankama. Naš će prijedlog biti da se taj novac doznačuje na bankovni račun nositelja pojedine nezavisne liste uz obavezu da jednom godišnje podnese pismeni izvještaj Gradskom vijeću o trošenju tih sredstava. Izvještaj bi se, kao javni dokument, morao podnijeti do konca veljače za prethodnu godinu, a njegovo prihvaćanje bio bi uvjet za nastavak financiranja liste iz gradskog proračuna.

Izvještaj pripremio: G. Prodan

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani