NEWS

Poreč nastavlja poticati stanogradnju

20.10.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Poreč nastavlja poticati stanogradnju

Na relativno kratkoj sjednici s obzirom na dnevni red od 22 točke, Gradsko poglavarstvo donijelo je nekoliko značajnih odluka koje označavaju početak novih gradskih investicija: program poticanja stambene gradnje, staro nogometno igralište, gradnja škole, dvorane i bazena na Finidi i radne zone Buići-Žbandaj.

U nastavku programa poticane stanogradnje predlaže se gradnja šest samostojećih objekata s po pet stanova na gradskom zemljištu u Vranićima. Program će voditi gradsko poduzeće Stan, koje je vodilo i gradnju završenih stanova POS-a u Taru, za koje je postignuta cijena od 6.440 kuna po četvornom metru. Budući da pripreme programa počinju odmah, s obzirom na iskustvo iz prvog projekta, predviđen je dovršetak gradnje u ožujku 2007. godine.

Cijena četvornog metra bit će poznata nakon prikupljanja podataka iz poslovnih banaka, kojima su već poslani dopisi, a odlučeno je da se sačini nova lista potencijalnih kupaca samo za ovu lokaciju i to nakon što Grad donese odluku želi li koji stan kupiti za svoje potrebe, kako je predložio općinski načelnik Damir Sloković.

Poglavarstvo je prihvatilo prijedlog uređenja zone Staro nogometno igralište, koji je izradila pulska tvrtka Urbis 72, a na temelju kojeg će početi izrada DPU-a. Predviđeno je da do sredine svibnja sljedeće godine Gradsko vijeće usvoji DPU, nakon čega slijede projektiranje i gradnja objekta. Do kraja iduće godine trebale bi biti zadovoljene i sve pretpostavke za početak gradnje škole, sportske dvorane i bazena na Finidi, a prvi konkretan korak učinjen je donošenjem odluke o raspisivanju natječaja za izradu urbanističko-arhitektonskog rješenja.

Nakon što je poglavarstvo prihvatilo prijedlog Urbanističkog plana uređenja gospodarske zone Buići-Žbandaj, treba pribaviti suglasnost Županijskog ureda za prostorno uređenje i Konzervatorskog odjela, nakon čega će plan stići pred vijećnike koji ga trebaju usvojiti, kako bi se konačno pokrenula porečka investicija u poslovnu zonu.

Bez rasprave je prihvaćeno izvješće o posebnom računu, odnosno Fondu za razvoj poljoprivrede i agroturizma za prošlu godinu. Fond je osnovan prije deset godina, puni se iz gradskih/ općinskih i proračuna Županije, dijelom od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, iz županijskog Lovačkog saveza te iz Ministarstva poljoprivrede. Prošlogodišnji prihod iznosio je 4,14 milijuna kuna, a Grad Poreč do lani je u fond uplatio 710 tisuća kuna (Pula, primjerice, 180 tisuća), a na područje Grada Poreča dosad je plasirano 4,15 milijuna kuna kredita pojedinim poljoprivrednicima.

Prihvaćena je i informacija o provođenju programa Poduzetnik 2, u sklopu kojeg je odobren 21 kredit po kamatnoj stopi od šest posto, koji subvencionira gradski proračun, a još je šest zahtjeva za kredit u obradi. Banke su odobrile 19,45 milijuna kuna kredita za 21 program porečkih poduzetnika. Za ovu godinu Grad će imati obavezu od približno 800 tisuća kuna, od kojih polovica otpada na subvenciju kamata, a ostalo na depozit. Ta je svota i predviđena u proračunu, a za sljedeću godinu treba također planirati novac za istu svrhu, ali stotinjak tisuća kuna manje.

Kako je i uobičajeno krajem godine, odlučeno je općinama Višnjan, Vižinada, Kaštelir-Labinci i Sveti Lovreč isplatiti iz proračuna po 50 tisuća kuna solidarnosti, ali tek nakon provjere jesu li podmirili dugove prema Gradu.

Poništen je natječaj o zakupu gradskog poslovnog prostora u rekreacijskoj zoni, jer nije utvrđena granica pomorskog dobra, pa eventualni zakupac ne može dobiti građevinsku dozvolu za adaptaciju i gradnju. Upravni odjel za prostorno planiranje Istarske županije treba utvrditi granicu pomorskog dobra, a komunalni pročelnik Milan Laković kaže da je postupak u tijeku.

Na komunalno poduzeće Uslugu bit će prenijeti poslovi i milijun proračunskih kuna predviđenih za proširenje groblja u Novoj Vasi, a poglavarstvo je obnovilo mandat dosadašnjim članicama povjerenstva za promicanje ravnopravnosti spolova Veri Šverko (predsjednici), Snježani Makota, Ondini Lubessi Papić, Đurđici Orlić i Vivijani Glavaš.

S. MATEJČIĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email