NEWS
Laguna Ironman 800

Poreč među najskupljim ljetovalištima u Europi

18.05.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Poreč među najskupljim ljetovalištima u Europi
825XO052429.jpg

Poreč je jedno od najskupljih ljetovališta u Evropi, stoji u analizi ADAC-a, koji je nedavno ocijenio 40 omiljenih evropskih turističkih destinacija. Analizom, objavljenom u svim značajnijim njemačkim časopisima, obuhvaćene su cijene 50 tipičnih turističkih usluga i proizvoda, poput onih zdravstvenih, odnosno wellnessa, prijevoza, hrane i pića, sportskih usluga i šopinga. Poreč je, dakle, prema cijenama izvanpansionskih usluga na visokom 32. mjestu, iako je Hrvatska kao destinacija ocijenjena prilično povoljno – poslije Turske i Njemačke treća je država s najnižim cijenama tih usluga.

Tajnik Kamping udruge Hrvatske (KUH) Jerko Sladoljev ističe da je Poreč ovu neslavnu titulu zaslužio zbog vrlo skupog prijevoza i parkinga te šopinga, dok su cijene hrane i pića u restoranima vrlo prihvatljive, nisu skupe ni sportske te druge usluge, a i wellness je jeftin. Komentirajući skupoću ovih dviju usluga, kaže da su vlasnici mnoštva trgovina u centru grada očito izgubili kompas pri formiranju cijena.

– S obzirom da kampisti najviše kupuju u trgovinama, visoke cijene utjecat će na poskupljenje boravka u kampovima. Činjenica je da trgovci nisu nimalo doprinijeli promociji na emitivnim turističkim tržištima, a u sezoni ubiru ekstraprofit, ali ne i hotelijeri, ističe tajnik KUH-a. Mali Lošinj (3. mjesto) je, dodaje, cjenovno povoljan, kao i Umag (10. mjesto) i Rovinj (11.) dok su cijene u Medulinu (21.) prosječne.

Albino Sinosich, direktor TZ-a Poreča priznaje da je šoping u ovom gradu doista skup, osobito cijene u trgovinama u središtu, Decumanusu i okolnim uličicama.

– Puno trgovina radi sezonski, otvaraju se početkom srpnja i cilj je vlasnika u što kraćem razdoblju zaraditi što više. Radi se o prodavaonicama raznih suvenira, odjeće, srebrnog nakita. Roba različite kvalitete na štandovima također je vrlo skupa i cijena joj znatno odudara od cijene iste robe u dućanima. Gosti su mi se žalili da su štandovi i do 20 posto skuplji, kaže Sinosich. Vrlo skupom smatra i porečku tržnicu, uspoređujući ju s pulskom. Međutim, kada je riječ o parkingu, ne dijeli stav ADAC-a, jer tko za 150 kuna kupi godišnju parking karticu, može neograničeno koristiti sva parkirališna mjesta. Provjerili smo to u porečkoj Usluzi, gdje su nam potvrdili tu cijenu. Onaj tko nema karticu sat vremena na velikom gradskom parkiralištu platit će pet kuna, a na drugim mjestima, gdje su postavljeni takozvani parkomati, neovisno o sezoni, šest kuna. Usporedbe radi, cijena sata parkinga u središtu Pule je četiri kune. Cijene izvanpansionskih usluga u Poreču Sinosich ne smatra višim nego u konkurentskim destinacijama, osim kod nekih artikala.

Najskuplja destinacija je francuski Biarritz, koji je čak 62 posto skuplji od turskog Fethiya, najjeftinijeg ljetovališta. Općenito, Turska je za 34 posto jeftinija od Francuske, najskupljeg odmarališta. Druga najskuplja destinacija je Italija, slijedi Portugal, pa Grčka, Austrija i Španjolska.

Cappuccino u najjeftinijoj Turskoj 2,44 eura!?

Usprkos stalnoj kuknjavi stranih turista o tome da je u Lijepoj našoj gotovo sve skupo u odnosu na zemlje iz kojih oni dolaze, nije uvijek tako. Iz ADAC-ove tablice usporedili smo cijene nekih proizvoda, pa je tako vidljivo da pivo u Hrvatskoj u prosjeku košta 1,78 eura, a u »jeftinijoj« Njemačkoj 2,13. Cappuccino i pomfrit u Lijepoj našoj stoje 0,89, odnosno 1,61 euro, a u Njemačkoj 2,21 odnosno 1,75 eura. Luftmadrac je ovdje šest, a vani 9,1 euro. Skuplji nego u Njemačkoj kod nas su krema za sunčanje (9,91 eura prema 8,34), film za fotoaparat (4,28 prema 3,13) i mineralna voda (0,74 prema 0,51).

U najskupljoj Francuskoj cappuccino u prosjeku stoji 3,15 eura, a u najjeftinijoj Turskoj 2,44 eura. Krema za sunčanje, pak, u Turskoj stoji nemalih 14,76 eura, pivo 2,35, a pomfrit 2,24 eura!?

M.V.I., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email