NEWS

Poreč i Umag još dugo bez dobrog TV signala !

14.12.2010. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Poreč i Umag još dugo bez dobrog TV signala !
996daljinski.jpg

I dalje stižu pritužbe građana Poreštine i Umaštine, da im je zbog nelegalnih talijanskih signala od četvrtka onemogućen normalan digitalni prijam hrvatskih televizijskih programa. Na upit kada će nelegalni talijanski odašiljači biti isključeni jučer nismo dobili odgovor od Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), ali vrlo je izvjesno da to neće biti tako brzo. Naime, iz zagrebačke tvrtke Odašiljači i veze poručuju da je rješavanje problema sada u rukama državne administracije, te da je još u petak obaviješten i zamoljen da poduzme mjere prema svojoj državi talijanski veleposlanik u Hrvatskoj. Intervencije su, kako doznajemo, zatražene i od hrvatskih ministarstava vanjskih poslova te mora, prometa i infrastrukture.

– Svi hrvatski odašiljači za Istru ispravni su i rade prema izdanim dozvolama, na kanalima i s parametrima odašiljanja koje je odobrila nadležna državna agencija za telekomunikacije i koji su dodijeljeni Hrvatskoj 2006. godine po sporazumu iz Geneve. Odašiljači i veze odmah su po saznanju izvršili provjere rada svih odašiljača i mjerenja smetnji i o tome izvijestili nadležna državna tijela. HAKOM je poduzeo hitne mjere, mjerenjima na više lokacija u Istri potvrđene su smetnje od strane nelegalnih TV postaja iz Italije i obaviještena je talijanska administracija, o čemu je izdano službeno priopćenje, kazali su u tehničkoj službi Odašiljača i veza.

Kako je HAKOM već objavio, od četvrtka su zabilježene smetnje u prijamu DVB-T signala u multipleksima A i B na zapadnoj obali Istre, kada su nelegalni digitalni talijanski odašiljači proradili na 28. i 53. kanalu UHF frekvencijskog područja mimo međunarodnih sporazuma. HAKOM-ovo mjerno vozilo odmah je poslano na teren u Istru, prikupilo rezultate, nakon čega je žurna prijava smetnji poslana talijanskoj administraciji nadležnoj za upravljanje radiofrekvencijskim spektrom.

S obzirom da državne administracije općenito trebaju više vremena da bi bilo što riješile, a što znači da bi smetnje u prijamu hrvatskih programa mogle potrajati, trebalo bi razmisliti o alternativama. Neki su problem otklonili okretanjem antena prema drugom odašiljaču, s obzirom da jedan signal dolazi s Učke, a drugi s porečkog otoka Sv. Nikola. Također, TV programi mogu se gledati preko satelita ili postoji mogućnost ugovaranja kabelske televizije, kao što su MaxTV i B.Net.

Zapadna obala Istre već je naviknuta na ovakve poteze Talijana, jer se slično i to kontinuirano događa s radijskim signalom. Hrvatskih repetitora po terenu očito nema dovoljno,a s druge strane talijanske radio stanice imaju puno jače signale od dozvoljenih, čime djelomice ili u potpunosti ometaju signal domaćih radio postaja.

T. KOCIJANČIĆ, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email