NEWS
VALAMAR-S-sezona

Poreč i Pula žele europsku smotru

13.03.2010. 00:00; ; Početna / Sport i rekreacija / Poreč i Pula žele europsku smotru
415zati.jpg

Odluku o domaćinu Europskog prvenstva rukometaša 2014. godine EHF će donijeti u rujnu ove godine na zasjedanju u Kopenhagenu, kad će se morati odlučiti između dva potencijalna organizatora, Danske i zajedničke kandidature Hrvatske i Mađarske. Hrvatski rukometni savez prikupio je i kandidature gradova koji bi željeli da se za tri godine, ukoliko Hrvatska i Mađarska zajednički dobio organizaciju, europska smotra djelomično održi i u njihovom "dvorištu". Među tim gradovima su i dva istarska, Poreč i Pula, uz Zagreb, Split, Zadar, Rijeku i Varaždin. Izuzev Osijeka koji se nije kandidirao, među kandidatima su svi ostali gradovi u kojima je prošle godine održano SP, uz Rijeku koja je nova u tom društvu.
Također, valja istaći da su u svim gradovima-kandidatima, izuzev Pule, unazad nešto manje od dvije godine u uporabu stavljene i novoizgrađene sportske dvorane.
Međutim, svega će tri grada iz skupine kandidata eventualno i imati čast ugostiti EP rukometaša, s obzirom da je u zajedničkoj kandidaturi dvije susjedne države zamišljeno da se prvenstvo igra u po tri hrvatska i mađarska grada. Kako je predviđeno da se finale prvenstva igra u Zagrebu, traže se dakle još svega dva hrvatska grada koja bi za tri godine eventualno udomaćila najbolje europske rukometaše. Budu li važni elementi pri odlučivanju veličine gradova i kapacitet dvorana koje imaju, u prednosti su Split i Zadar sa "Spaladium Arenom" od 12 tisuća i dvoranom "Krešimir Ćosić" u SC Višnjik od 6,5 tisuća gledatelja za rukometne utakmice.
Međutim, kako se u prvom dijelu natjecanja po skupinama na EP-u jedna od tih dvorana može napuniti samo ako reprezentacija Hrvatske bude svoje utakmice igrala u njoj, realno je za očekivati da kod utvrđivanja gradova domaćina izbor neće pasti i na Split i na Zadar, već na samo jedan od tih gradova. Drugi bi se pak trebao pronaći u konkurenciji Poreča, Pule, Rijeke i Varaždina, u čijim dvoranama kapacitet tribina ne prelazi pet tisuća gledatelja.
Međutim, sve su to ipak nagađanja i kalkulacije s obzirom da Hrvatska i Mađarska još uvijek domaćinstvo EP-a nisu ni dobile.

K. K. Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email