NEWS

Poreč bez noćne zabave na plaži?

05.04.2008. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Poreč bez noćne zabave na plaži?
639GO258067.jpg

Na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća postavljeno je novih 19 pitanja na aktualnom satu, na većinu kojih su vijećnici dobili odgovore na sjednici, ali je nekoliko njih negodovalo zato što nekoliko puta koriste vrijeme postavljajući ista pitanja na koja ne dobivaju odgovore.
– Osobno ću provjeriti na koja pitanja nisu odgovorile gradske službe te od gradonačelnika i pročelnika odjela tražiti da pripreme odgovore, odnosno šalju požurnice institucijama izvan Grada, rekao je predsjednik vijeća Eđidio Koden.
Snježana Mekota upozorila je da nesavjesni vozači parkiraju na velikom parkiralištu tako da zauzmu dva parkirna mjesta, a mnogi ostavljaju automobile uz rub parkirališta prema policijskoj stanici, čime otežavaju normalnu cirkulaciju prometa na parkiralištu.
– Parkiralište je pod videonadzorom, pa bi na njemu morao vladati besprijekoran red, trebalo bi naplaćivati dodatnu parkirališnu kartu onima koji zauzimaju dva mjesta i ne dozvoliti nepropisno parkiranje, rekla je Mekota, a direktor Usluge, koja upravlja parkiralištem, obećao je da će intervenirati.
Graziano Musizza upozorio je na automobile parkirane na nogostupu Ulice Alda Negrija, uz IKB, zbog kojih pješaci moraju hodati kolnikom, a gradonačelnik Edi Štifanić obećao je da će te probleme uskoro rješavati komunalno-prometno redarstvo. Musizzu je zanimalo i je li Grad predvidio kakav interni prijevoz od novog parkirališta kod groblja u centar grada, jer se radi o udaljenosti od približno kilometra, a gradonačelnik je rekao da je u planu uređenje pješačke staze i da razmišljaju o minibus liniji.
– Raskrižje će, prema planu, biti riješeno nadvožnjakom, a vjerojatno ćemo zbog bolje protočnosti graditi kružni tok, rekao je Štifanić. Iz odgovora komunalnog pročelnika Milana Lakovića na Mekotino pitanje o oštećenom mikroasfaltu saznajemo da donator koji je nekvalitetno izveo asfaltni sloj nije stigao ukloniti ga do Uskrsa, ali da će u sljedećih 30 dana isfrezati sloj i staviti novi, no klasičnog asfalta, te da su se donatori ispričali.
Fani Bugarin Šoljan sugerirala je da Grad stvori klimu netoleriranja arhitektonskih barijera da bi se ne samo invalidima, nego i majkama s djecom u kolicima omogućio pristup svim javnim ustanovama, a gradonačelnik je rekao da su program otklanjanja arhitektonskih barijera na cestama kandidirali za potporu iz evropskih fondova, pa bi ga mogli proširiti i na zgrade. Rekao je i da Grad pokušava Društvu invalida pronaći primjeren prostor za rad. Na inicijativu ove vijećnice gradske će vlasti provjeriti mogućnost povećanja potpore za novorođenu djecu iz gradskog proračuna. Do sada je za 200-tinjak novorođenih godišnje izdvajano tisuću kuna po djetetu što je znatno više, odnosno bitno manje u odnosu na druge istarske gradove.
– To nije poticanje nataliteta, nego stvarna pomoć obiteljima s novorođenčadi, koje imaju velike troškove, rekla je Bugarin Šoljan.
Azeglio Picco pitao je kako će Grad odgovoriti na potrebu mladih za noćnom zabavom na plaži, kakvu su imali kod Gradskog kupališta i ispod hotela Zagreb, a gradonačelnik je rekao da su predstavnici udruga mladih bili na razgovoru u Gradu, da su im obećane podrumske prostorije ispod novog dijela Osnovne glazbene škole za različite kreativne djelatnosti, a da je loše odjeknula mogućnost da se barovi na plaži organiziraju na Punti Busuji (Busolo), te da nije lako pomiriti interese mladih i starijih građana.
– Razmišlja li Grad o poticanoj stanogradnji u užem gradskom centru koja će biti zanimljiva mladim obiteljima, a koja bi jedina značila stvarno revitaliziranje povijesne jezgre?, zanimalo je Picca, a gradonačelnik je rekao da imaju neke planove, ali tek za sljedeći mandat gradske vlasti.

S.Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email