NEWS

Poreč 2011 – 2012 (by ZZlevak)

28.04.2012. 00:00; Učitavanja: 65; Početna / Kolumne ZZZ / Poreč 2011 – 2012 (by ZZlevak)
400zzlevak.jpg

Neposredno prije slavlja Dana našega grada, možda trebamo nabaciti jednu retrospektivu svega što se izdogađalo unatrag godine dana, do Dana Grada 2012. godine. Bilo je tu svega i svačega, velikih i malih stvari. Najbolje je krenuti redom.
Vinistra je bila aspolutno najposjećenija do tada.
U Lipnju je otvoren novi rotor u Vlašićevoj sa novim izgledom parkinga velikog trgovačkog lanca.
Kolovoz je bio u iščekivanju Sevinog koncerta u sklopu manifestacije P24.
Giostra je tradicionalno bila vrlo dobro organizirana, zajedno sa ostalim kulturnim sadržajima poput Zlatne sopele i Valamar Jazz festivala.
Jedan od najznačajnijih, možda i najkorisnijih od svih projekata u toku 2011. godine, bio je otvaranje benzinske stanice na zaobilaznici.
Mavrova je također oživjela hladnu i suhoparnu zimu.
Nova Godina je bila zanimljiva po tome što se do samog kraja nije znalo hoće li biti organiziranog dočeka ili ne.
Siječanj i Veljača tradicionalno su bili nezanimljivi, uz usputne cestovne radove koji su na trenutke otežavali promet.
U Ožujku je otvorena nova, renovirana enoteka u Sabornici.
Može se dakle reći da je u toku 2011. i 2012. godine bilo zanimljivih događaja.
Meni se osobno najviše svidio projekt gradske knjižnice "Petkom u 5". Naizgled jednostavan, ali vrlo efektan i koristan projekt.
Postavio bih upravo projekt "Petkom u 5" kao mjernu jedinicu svega što je učinjeno unatrag godine dana. I to ne samo u organizaciji administracije Grada, već u organizaciji velikih sustava koji nas okružuju.
Tom se usporedbom može zaključiti da smo svjedočili malom broju iskoraka koji su djelovali neposredno i dugoročno na poboljšanje života malog čovjeka.
Najveći i najskuplji projekti zapravo nisu djelovali na smanjivanje troškova kućnih budžeta. Međutim, to nije samo slučaj u našem okruženju, niti u drugim gradovima i regijama nismo mogli svjedočiti projektima koji su toliko dobri i kvalitetni da djeluju direktno na poboljšanje kvalitete života malih ljudi. Nije niti moguće, jer se podizanje kvalitete života može postići samo opširnim zahvatima koji utječu na kvalitetniji život svih građana, a takvi su zahvati vrlo zahtjevni, i kadrovski, i financijski i organizacijski.
Takvi projekti, koji mogu djelovati da kvalitetnije provodimo svoje vrijeme, da utječemo na poboljšanje međusobnih ljudskih odnosa , zahtjevaju ogroman angažman. A to je zaista teško!
Ili pak nije? Svi smo mi ljudi ipak bića koja u konačnici možemo biti sretni malim stvarima, poput malog popusta na artikl kojega svaki dan kupujemo. Poput nečijeg poziva da dođemo na besplatnu edukaciju. Poput zahvale u dječjim očima na zajednički provedenom vremenu u interakciji sa drugom djecom. Upravo je zato "Petkom u 5" najbolji projekt unatrag godine dana.
Jer je dugoročni, jer je edukacijski, jer ne košta previše, jer djeluje na naše živote i živote naše djece. Puno više nego li novi parking, nova benzinska pumpa, nova vinoteka.
Upravo takve male stvari mogu učiniti velike pomake. Male stvari poput zamišljenog oslobađanja od plaćanja komunalne naknade za obitelji sa 4-ero i više djece za rok od 5 godina.
Poput zamišljenog ukidanja naknade za plaćanje režijskih troškova u svim ispostavama svih institucija za obitelji u kojima samo jedan član zarađuje. Takvi projekti vrlo se lako daju organizirati, vrlo malo koštaju, a čine svemirske pomake.
To bi bili dobri projekti kojima bi se svi ponosili kada bi razmišljali o učinjenom unatrag godine dana.
Gotovo kao "Petkom u 5".

zzlevak

Print Friendly, PDF & Email