NEWS

Popularno je imati kuću u Istri

19.06.2011. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Popularno je imati kuću u Istri
821275653.jpg

Istra je u zadnjih 20 godina, otkad postoji samostalna Hrvatska, doživjela pravu metamorfozu ne samo u gospodarskom, turističkom i kulturnom pogledu, već i u onom demografskom. Zbog rata se dogodila seoba dijela hrvatskog stanovništva s kontinenta prema Istri. No, osim Hrvata kontinentalaca u Istru su se počeli doseljavati i više ili manje poznati stranci.

Zadnjih smo godina svjedočili glamuroznim reportažama o kućama poznatih koji su u Istri našli kutak za odmor i uživanje. Takva je, primjerice, i ona koju je objavio i naš list, o kući u Svetom Ivanu kod Buja koju je sagradila fondacija obitelji Anthonyja Hopkinsa, u kojoj se čak i ovaj poznati hollywoodski glumac zna odmarati. Unazad nekoliko godina u zaseoku Vižintin Vrhi kod sela Grići, u općini Oprtalj, kuću su izgradili prijatelji njemačkog vozača Formule 1 Ralpha Schumachera.

Žarko Domljan najstariji "furešt" u Grožnjanu

Takvih kuća u Istri ima mnogo, a ponajviše u selima i zaseocima općina Grožnjan i Oprtalj. Najstariji "furešt" u Grožnjanu je svakako bivši predsjednik Hrvatskog sabora Žarko Domljan, koji je svoju staru kuću u centru kupio davne 1968. godine. Ulicu dalje kuću za odmor ima profesor s Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu Vjeran Zuppa, dok je njegov susjed već koju godinu slovenski akademski kipar Janez Pirnat. Pronašli smo kuću naših akademskih slikara Zdravka i Mirjane Rajković, redatelja Branka Ivande te njegovog kolege Rajka Grlića. Na samom ulazu u Grožnjan mjesto pod suncem na obronku obližnjeg brežuljka i inspiraciju za svoju umjetnost pronašla je poznata austrijska slikarica Ana Hausner.

U selu Podestadići naišli smo na kuću švicarskog poduzetnika i umjetnika Deana Rataja, koji je, doznajemo, kupio i stan u Vili Münz u Puli. U selu Vigini, kuću je renovirao bivši predsjednik Uprave OMV-a i nekadašnji najbolji poduzetnik Hrvatske Roberto Bradić. Odatle smo pošli cestom za selo Poropati i stali ispred kuće koju gradi Željko Olujić, biznismen iz Hong Konga.

O svim bi se ovim kućama moglo napisati na stotine rečenica. Zajednički im je nazivnik luksuz interijera, ali i okoliša. Kupnjom, adaptacijom i gradnjom sve su te kuće u Istru donijele milijune eura. Besprijekorno pokošena trava, bazeni, stare masline, smokve, žive bambusove ograde, visoki zidovi i portuni od kovanog željeza, dakako s videonadzorom, podna vanjska rasvjeta… sve to krasi ova skupocjena zdanja. Nama je preostalo jedino da ih obiđemo i pokušamo snimiti, ne bismo li ih približili "običnim smrtnicima".

Centar kulture i umjetnosti

Načelnik Općine Grožnjan Rino Duniš kaže da je ova općina postala broj jedan u Europi po tom pitanju. – Naša općina ima više od 120 sela i zaseoka, u kojima živi oko tisuću stanovnika. Nekad je na tim prostorima bilo više od 6.000 ljudi. Danas ovdje nema industrije, priroda je netaknuta i mnoštvo je starih ruševnih kuća koje se nikad neće obnoviti. U zadnjih deset godina puno je kuća prodano poznatim osobama iz svijeta politike, estrade i društvenog života, što nas posebno veseli. Grožnjan je centar kulture, umjetnosti i glazbe, što su prepoznali naši gosti. Razvoj turizma će se zasigurno kretati u tom pravcu, ne bismo li privukli što više poznatih lica, izjavio je Duniš.

Na nedavnom okruglom stolu Ladonje u Balama zagrebačka odvjetnica Vesna Alaburić pohvalila se da je kupila kuću u Istri i u nju se preselila. Predsjednica saborskog Odbora za europske integracije Vesna Pusić već neko vrijeme ima kuću u Sovinjaku, u kojoj svake godine ljetuje. Susjeda joj je jedna od naših ponajboljih književnica Slavenka Drakulić.

Ultimate fight borac i svjetski prvak u Prideu te bivši saborski zastupnik Mirko Cro Cop Filipović prije desetak godina kupio je stan na pulskom Lungomareu. Njegov prezimenjak, poznati glumac Tarik Filipović 2007. godine kupio je staru kuću u Rakovcima pokraj Poreča, koju je preuredio u moderno zdanje s bazenom, a u Labincima se smjestio i popularni stand-up komičar Željko Pervan.

Mjesto pod istarskim suncem zadnjih godina pronašli su sin kralja pudinga Richard Oetker, potom Andreas von Bismarck, jedan od nasljednika prvog kancelara ujedinjene Njemačke Otta von Bismarcka, te škotski lord Alexandar McEwen. Kao drugi, uglavnom ljetni dom Istru su izabrali i Zlatko Kramarić, Tanja Torbarina, Dado Topić, Rade Šerbedžija i mnogi drugi.

(Cristian Bruno GALIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email