NEWS

Pop up izložba Eugena Varzića na krovu hotela Poreč

varzic_roof7-170621
20.06.2021. 12:17; ; Početna / Kultura / Pop up izložba Eugena Varzića na krovu hotela Poreč

Po prvi puta u svojoj povijesti Hotel Poreč upriličio je otvorenje samostalne pop up izložbe likovnog umjetnika Eugena Varzića i to na krovu hotela, jedinstvenoj lokaciji u gradu Poreču, te je cijeli događaj dobio naziv “Iznad Grada”.

Ideja predstavljanja likovnih radova na terasi Hotela Poreč nastala je kroz razgovor sa vlasnicom hotela Verom Dugandžić, sa kojom je Varzić imao zajedničku ideju neuobičajenog predstavljanja likovnih radova, koja su bitno drugačija od standarda koji se ponavljaju kroz službena otvorenja izložbi. Veliki odaziv uzvanika, ljubitelja umjetnosti, još jednom potvrđuje da vrijeme provedeno u posebnim uvjetima uzrokovanih pandemijom nije ugasilo želju za događanjima ovog tipa.

Likovni umjetnik Eugen Varzić predstavio će se izborom recentnih radova nastalih za vrijeme lockdowna, odnosno 2020/2021 godine. Nakon iznimno aktivne 2019. godine obilježene nizom samostalnih izložbi, “Iznad Grada” označava nastavak predstavljanja i to već u srpnju u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, te u Gradskoj galeriji u Labinu u rujnu 2021. Hotel Poreč planira obogatiti kulturnu scenu grada Poreča budućim projektima koji će se događati na krovu, te će zasigurno na drugačiji način staviti Poreč na kulturnu scenu regije. Uz predstavljanje Varzićevih likovnih radova, nastupili su DJ Marco Grabber i DJ Dražen Dobrila, koji su stvorili glazbenu podlogu za neponovljivi zalazak sunca.Foto i video produkciju potpisuje NUNU production iz Pule.

Izložbu prate digitalne brošura o eventu https://fliphtml5.com/uicyb/held i izloženim radovima https://fliphtml5.com/uicyb/izxn

Za 2022. najavljena je velika samostalna Izložba u Motovunskoj galeriji Pet kula, u kojoj će biti promovirana monografija o Varzićevom likovnom radu, koju će potpisati dr.sc.Vinicije B.Lupis.

Iz recenzije:

Slikar Eugen Varzić posebna je osobenost hrvatske likovne scene,  jer je svoj likovni razvoj, odnosno istraživački put usmjerio  u drugačijem pravcu. Radi se o izgrađivanju likovnosti suvremenog hrvatskog slikara, na baštini  kurentnih likovnih stremljena američkog slikarstva XX. stoljeća.  Američko slikarstvo oblikovalo se na temelju heterogene likovne baštine nastale na valovima useljavanja. Suvremeno američko slikarstvo uvijek je bilo usmjereno ka naturalizmu i realizmu likovnog prikaza. Tendencija stvaranja u duhu literalstičkog duha  trompe-l’oeila, nasljanjajući se na američku filozofsku struju – pragmatizma, stalna je konstanta tijekom cijelog XX. stoljeća u američkog umjetnosti. Ovdje se ne radi o opsjeni – magičnoj potrebi reprodukciji stvarnosti, već o davanju novih značenja osobama i predmetima koji nas okružuju u svojoj svakodnevnici.

dr.sc.Vinicije B.Lupis.

O autoru:

Eugen Varzić diplomirao je na slikarskom odjelu Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci 1999. godine. Izlagao je na trideset samostalnih izložbi, te na više od stotinu skupnih u zemlji inozemstvu. Za svoj rad više je puta nagrađivan. Vodio je razne umjetničke projekte, te surađivao na međunarodnim likovno-umjetničkim projektima. Likovno se usavršavao u Madridu kod Eloy Moralesa i Antonio Garcia Lopeza. Njegovi likovni radovi nalaze se u mnogim javnim i privatnim prostorima, u privatnim zbirkama širom Hrvatske i svijeta, kao i u sakralnim prostorima. Uvršten je u leksikone i vodiče moderne i suvremene umjetnosti u Italiji i Španjolskoj. Njegov rad je predstavljen na svim relevantnijim skupnim izložbama u Republici Hrvatskoj kao što su Bijenale slikarstva, Trijenale autoportreta, Trijenale slikarstva – Plavi salon i Trijenale akvarela. Duži niz godina sudjeluje u humanitarnim aukcijama slika. Povremeno se bavi dizajnom, ilustracijom i izradom slikovnica, vođenjem likovnih radionica i individualnih likovnih poduka budućih studenata visokih umjetničkih škola. Na prvoj TEDxPula konferenciji u Istri održao je govor pod nazivom Umjetnost kao disanje.
Kao slobodni umjetnik živi i stvara u Istri, Hrvatska.

web stranica: www.eugenvarzic.com

 

Fotografija:

Miroslav Dilberović

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email