Policija vas je "upucala" laserom, a vani je bilo 0 ili ispod nule ?

11.01.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Policija vas je "upucala" laserom, a vani je bilo 0 ili ispod nule ?
590policija.jpg

U članku 7. Pravilnika o mjeriteljskim zahtjevima za mjerenje brzine vozila u cestovnom prometu, izdan od Državnog zavoda za normizaciju i mjeriteljstvo, propisani su uvjeti za uređaje za mjerenje brzine.

Između ostaloga stoji zapisano da se mjerenje mora izvršiti u okolini u kojoj temepratura ne smije biti manja od 0 stupnjeva Celzija. A u članku 11. stavak 3. istog Pravilnika piše da se mjerenje brzine

npr. laserskim uređajima ne može obaviti kroz stakla (zaustavljenog) policijskog vozila. Dakle, policajac mora stajati vani, a temperatura kroji pravdu.

Ukoliko se mjerenje brzine, dakle, obavi na temperaturi zraka nižoj od 0 stupnjeva Celzija, policajci su prekršili odredbe Pravilnika, nisu poštivali propise struke, te obavljeno mjerenje nije važeće i ne može se koristiti kao dokaz u prekršajnom postupku.

OK, to ne znači da morate voziti brzo :), ali obzirom na znakove na cesti koji su zastarjeli jer je od vremena njihovog postavljanja do danas proteklo nekoliko generacija automobila, propisanu brzinu nije teško prekršiti. Primjer: brzina kroz Lim je ograničena na 40 km/h !!! Čak i biciklist prekorači dozvoljenu brzinu kada se spušta niz Lim.

– više o tome: Iskon Internet –

Pravilnik

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email