NEWS
Best of Poreč

POČELE PODJELA I PRODAJA OSNOVNOŠKOLSKIH KNJIGA

23.08.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / POČELE PODJELA I PRODAJA OSNOVNOŠKOLSKIH KNJIGA

Ljetni praznici bliže se kraju i počinju pripreme za novu školsku godinu. Stoga smo se raspitali kako napreduje podjela udžbenika osnovcima.

U porečkoj knjižari Libar, zaduženoj za područne škole u Žbandaju, Velom Maju i Novoj Vasi, distribucija je počela prije desetak dana. Narodne novine počinju dijeliti u ponedjeljak, dok su to Istarske knjižare učinile jučer. Na ulazu je istaknut redoslijed: jučer su knjige mogli podignuti prvaši i učenici talijanske škole, danas drugi razredi, sutra treći, a prekosutra četvrti. Udžbenike za peti razred preuzima se 26., za šesti 27., za sedmi razred 29. te osmaši 30. kolovoza.

Grad Poreč će svojim osnovcima platiti udžbenike, ali ne i radne bilježnice i vježbenice. Njih roditelji plaćaju sami, a udžbenike će se po završetku školske godine vraćati. U Istarskim knjižarama knjige podižu i polaznici OŠ Kaštelir i to prekosutra između 13 i 16 sati. OŠ Vižinada dolazi na red u isto vrijeme u petak, dok će se Višnjancima knjige distribuirati u subotu, između 14 i 17 sati.

U Rovinju će se besplatne knjige za učenike svih gradskih osnovnih škola – Vladimira Nazora, Jurja Dobrile i Bernarda Benussija dijeliti sljedećeg tjedna, najvjerojatnije u samim školama. Raspored će biti definiran u srijedu. Ovo je druga godina da Grad organizira besplatnu nabavku udžbenika, za što je iz proračuna izdvojeno 700 tisuća kuna.

U labinskoj OŠ Ive Lole Ribara podjela udžbenika bit će u subotu od 8 do 14 te u ponedjeljak od 8 do 12 te 16 do 19.30 sati. U OŠ Matije Vlačića udžbenici će se dijeliti u istom terminu, ove srijede, četvrtka i petka, i to na temelju narudžbenica ispunjenih prije nekoliko mjeseci. U toj školi doznajemo da podjelu i naplatu obavljaju Istarske knjižare.

Nabavku školskog pribora Grad Labin sufinancira učenicima iz obitelji stradalnika Domovinskog rata, korisnika pomoći za uzdržavanje, pomoći za troškove stanovanja i dječjeg doplatka za troje ili više djece. Pomoć, koja se kreće između 150 i 250 kuna, mogu ostvariti dizanjem potvrde o statusu u gradskoj upravi, nakon čega će knjižare fakturirati račun. U OŠ Vitomira Širole Paje, gdje udžbenike nabavljaju od Narodnih novina, još nisu upoznati s datumom podjele, dok u raškoj OŠ Ivana Batelića to očekuju ovog tjedna. Od ravnateljice OŠ I. G Kovačića iz Čepića pak doznajemo da je podjela zakazana za 30. kolovoza od 8 do 18 u prostorijama škole.

Knjige neće biti besplatne ni za osnovce Pazina, Umaga i Buzeta. U Istarskim knjižarama u Pazinu danas počinje prodaja udžbenika koje su roditelji naručili na kraju školske godine, a u Umagu njihova prodaja traje od prošlog tjedna te se mogu preuzeti u tri knjižare – u Trgovačkoj i Danteovoj ulici, odnosno u robnoj kući, ovisno o tome gdje su naručene. I u buzetskom Salamanderu udžbenici se prodaju već tjedan dana. S prodajom su nakon Vele Gospe počeli i u trgovini Kristina. Do sada je pristiglo 95 posto naručenih naslova, a očekuje se da će preostale stići do kraja tjedna.

G. I., Glas Istre 23.8.05.

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani