NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Počela proizvodnja novih ekskluzivnih vina Festigia

11.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Počela proizvodnja novih ekskluzivnih vina Festigia
848agrolaguna_v.jpg

Uz merlot, kabernet i borgonju, ove će se godine na 15 ha zasaditi i istarska malvazija, a ponovno se pokreće i proizvodnja crne sorte grožđa muškat ruža koje se u Agrolaguninim vinogradima nije proizvodilo od 1993. godine.

– U tijeku je sadnja na lokalitetu površine 23 ha, u selu Maštelići kod Vižinade, gdje su predviđeni nasadi crvenog i žutog muškata, te na 3 ha istarske malvazije – veli direktor Legović. Za nove nasade nabavljeno je 460 tisuća sadnica od francuskog proizvođača Morison i Mladine iz Jaske, a kompletna investicija u nove nasade stajat će 11 milijuna kuna.

Kako kaže Legović, s ovogodišnjim nasadima Agrolaguna će imati ukupno 180 ha novih vinograda, a plan je do 2009. posaditi još 320 ha mladih vinograda.

Ujedno, Agrolaguna pokreće i novu proizvodnu liniju vina posebne kvalitete pod nazivom Festigia, koje će se proizvoditi u malim količinima za ekskluzivnije ugostiteljske objekte.

Za sada se nova linija buteljiranog vina Festigia proizvodi u tri varijante, tj. od sorti žutog muškata, muškata ruže te istarske malvazije, a za mjesec i pol izaći će se na tržište i s kabernetom.

Nestašica traktorista

– Imamo nestašicu traktorista – veli direktor Legović. Naime, u idućih 10-ak dana u agrolagunu stiže pet novih suvremenih traktora, no mladih zainteresiranih za rad u poljoprivredi sve je manje.

Osim traktorista, Agrolaguni će uskoro trebati i 30 do 40 sezonskih radnika, no kako nam veli direktor Legović, iako radnici imaju kolektivni ugovor na kojem bi im mnogi pozavidjeli, u zadnje dvije godine ni jedan radnik nije došao sa Zavoda za zapošljavanje.

– Uredno i korektno plaćamo, uz striktno poštivanje zakona, no možda je problem u tome što je gro naših poslova normiran, pa su radnici plaćeni prema učinku – smatra Legović.   

(K. Mitrović, Jutarnji list)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email