NEWS

Počinje Okolo, tjedan kulture življenja Predstava u lapidariju: Mistero Buffo pulskog INK u utorak u Poreču

Mistero Buffo 2
26.04.2019. 12:35; ; Početna / Kultura / Počinje Okolo, tjedan kulture življenja Predstava u lapidariju: Mistero Buffo pulskog INK u utorak u Poreču

Program porečkog kazališta u utorak, 30. travnja nakratko seli pod zvjezdano nebo. Publika će satiričnu predstavu Mistero Buffo INK – Gradskog kazališta Pula moći pogledati u intimnom ambijentu lapidarija Zavičajnog muzeja Poreštine,  a glumac Valter Roša svojom će izvedbom na istarskoj čakavici, nesumnjivo nasmijati sve prisutne.

Predstava igra u sklopu porečkog Okola, tjedna kulture življenja, a riječ je o zbirci satiričnih monologa iz pera talijanskog nobelovca Darija Foa, nastaloj 1969. Temelji se na Foovom istraživanju srednjovjekovne narodne predaje i tradicije lakrdijaša, koji svoje teme uglavnom pronalaze u subverzivnom, alternativnom, čitanju biblijskih tema.

Lakrdijaši nisu vrijeđali vjeru, Boga i Svece već su razotkrivali i ismijavali sve one koji su iskorištavali religiju za svoje vlastite ciljeve. Zanimljivo, ove nam lakrdije pokazuju kako je srednji vijek, iako smatran mračnim periodom u povijesti čovječanstva, ipak imao svijetlih točaka, a to je ponajprije duh naroda, koji je, potlačen, iskorištavan i ugnjetavan, duhom bio vrlo slobodan.

Tekst je preveden na istarsku čakavicu, no, prema uzoru na original, ova je čakavica “zbaštardana”, “remixirana” i u sebi ima elemente raznih istarskih govora. Neke od lakrdija kojima se Mistero Buffo bavi su Prvo čudo mladoga Isusa, Moralnost Slijepca i Hromoga, Kain i Abel, Igra Luđaka pod križem i Lazarovo uskrsnuće.

Predstava se u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine može pogledati u utorak, 30 travnja u 21 sat po promotivnoj cijeni od 30 kuna. Ulaznice su dostupne putem online rezervacijskog sustava Učilišta na poveznici rezervacije-poup.hr. U slučaju kiše, predstava će biti odigrana u kazalištu.

Kompletan program Tjedna kulture življenja može se pronaći na www.poup.hr.

Print Friendly, PDF & Email