NEWS

Počinje novo izdanje gourmet manifestacije “Tradizione a tavola: jela iz pinjate” u Balama, Kanfanaru i Svetvinčentu

541A4340
12.03.2024. 10:26; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Počinje novo izdanje gourmet manifestacije “Tradizione a tavola: jela iz pinjate” u Balama, Kanfanaru i Svetvinčentu

Sve ljubitelje istarske kuhinje i autohtonih, tradicionalno pripremljenih jela od 15. ožujka do 29. ožujka ponovno očekuju iznenađenja na pjatima lokalnih konoba u Balama, Kanfanaru i Svetvinčentu. Jedinstveni, sad već dobro poznati događaj “Tradizione a tavola: jela iz pinjate” otvorit će ovogodišnju istarsku gourmet sezonu, a posjetitelji će imati priliku kušati jela naših nona spravljenih upravo onako kako su ih one pripremale – s puno ljubavi i znanja koje se prenosilo na mlađe generacije.

Njegujući bogatu tradiciju kraja i domaće namirnice, konobe Klarići, OPG Ondina, Mrgani 42, Kod Kancelira i Izletište Pekici i ovog proljeća pripremaju ukusna i maštovita jela na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana. Naglasak je prvenstveno na kuhanim, umjereno začinjenim jelima, s jednostavnim prilozima od povrća i tjestenine, mnoštvom samoniklog bilja i salata, obvezno začinjenih s vinskim octom i maslinovim uljem. Neizostavnu ponudu svakako čine i istarski pršut i ovčji sir, nadaleko poznata domaća pašta, razne juhe i tradicionalna istarska maneštra, ali i domaća vina istarskih vinara koja se savršeno sljubljuju s okusima ovih istarskih jela.

Počinje novo izdanje gourmet manifestacije “Tradizione a tavola: jela iz pinjate”

Bogata povijesna i kulturološka tradicija, domaće namirnice i brojni recepti naših nona i nonića utkani su u svako tradicionalno jelo koje nas svojim okusima vraća u neka prošla vremena i sretne trenutke iz djetinjstva.

Želite li doživjeti autohtonu Istru i okusiti bogatu istarsku tradiciju na pjatu, pridružite nam se na “Tradizione a tavola: jela iz pinjate” kojim otvaramo ovogodišnju istarsku gourmet sezonu. Ovaj, svima već poznati gourmet događaj, održat će se od 18. ožujka do 2. travnja na području Bala, Kanfanara i Svetvinčenta, a svi će posjetitelji imati priliku uživati u brojim autohtonim istarskim jelima spremljenima na tradicionalan način, upravo onako kako su to pripremale naše none.

Njegujući bogatu tradiciju kraja i domaće namirnice, konobe Klarići, OPG Ondina, Mrgani 42, Kod Kancelira i Izletište Pekici i ovog proljeća pripremaju ukusna i maštovita jela na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana. Iz bogate ponude, poglavito kuhanih jela, izdvajaju se jota od kiselog kapuza, guste maneštre s fažolom, slanutkom ili trukinjom kao i kuhana jela od istarskog boškarina.

Uz tradicionalnu istarsku paštu – pljukance, fuže, njoke i raviole s raznim domaćim sastojcima od sira do kokoške, istarski pršut i ovčji sir te nadaleko poznate fritule i kroštule, posjetitelji će imati priliku kušati i razne priloge s mnoštvom samoniklog bilja, ali i veliki izbor domaćih vina istarskih vinara koja se savršeno sljubljuju s okusima tradicionalnih istarskih jela.

Gourmet događaj “Tradizione a tavola: jela iz pinjate” prepun je mirisa i okusa koji nas vraćaju u prošla, jednostavnija vremena kada su se obitelji s radošću okupljale oko stola, uživajući u zajedničkom druženju i iskustvu dobre hrane, a  rezultat je uspješne suradnje turističkih zajednica Bale – Valle, Kanfanar i Svetvinčenat te vodeće turističke kompanije Maistra. Ovim projektom žele se oživjeti stara autohtona, ponekad možda i zaboravljena jela koja su dio bogate kulture istarskog kraja.

“Tradizione a tavola: jela iz pinjate” samo je jedan u nizu brojnih događanja kojima se kontinuirano obogaćuje turistička ponuda Istre te time dodatno jača njezina pozicija vrhunske gourmet destinacije koja je već prepoznata diljem svijeta.

 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email