NEWS

Počeo 8. Porečdox, večeras na programu Srbenka Nebojše Slijepčevića

Otvorenje 8. Porečdoxa (3)
23.10.2018. 13:37; Učitavanja: 163; Početna / Kultura / Počeo 8. Porečdox, večeras na programu Srbenka Nebojše Slijepčevića

Svečanim otvorenjem u porečkom kinu sinoć je počeo 8. Porečdox, međunarodni festival dokumentarnog filma. Selektor Đelo Hadžiselimović najavio je najbolji program dosad i pozvao sve ljubitelje filma, glazbe, umjetnosti i dobre zabave da do subote u Poreču pronađu nešto za sebe.

Za početak festivala nastupio je sastav Techno Vikings, a uslijedili su filmovi Priča o Caryju Grantu redatelja Marka Kidela i Meso Elvisa Lenića. U Maloj galeriji otvorena je izložba Homesick mladog umjetnika Denisa Butorca, studenta diplomskog studija zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

O važnosti Porečdoxa i bogatom tjednu pred nama govorili su na svečanom otvorenju selektor Đelo Hadžiselimović, pročelnik UO za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica, porečki gradonačelnik Loris Peršurić, ravnateljica Učilišta Snježana Radetić i voditelj projekta Aleksandar Poropat.

Svakodnevno se u porečkom kinu do 27. listopada mogu pogledati brojni nagrađivani naslovi, ukupno 15 stranih, domaćih, ali i istarskih dokumentaraca, a najavljen je i mural koji će dodatno oplemeniti grad. Na porečkoj će šetnici osvanuti u petak, a izradit će ga nadaleko poznati umjetnici Lonac i Chez 186. Svoje će filmove na 8. Porečdoxu prikazati i polaznici besplatnih filmskih radionica, a sve će završiti u subotu glazbenim programom s Letronikom i Bosnyakom.

Večeras se prikazuju filmovi Hitlerov Hollywood (r. Rüdiger Suchsland, 18:30) i Srbenka (r. Nebojša Slijepčević, 20:20) te Gdje si bio ‘44.? (18:00) porečkog redatelja Mladena Đakovića, dok se sutra očekuje premijera putopisnog serijala Istriana Jones autora Mladena Blaževića i dva glazbena dokumentarca Whitney: Biti svoja i Oasis: Supersonic.

Srbenka donosi intenzivan proces suočavanja s prošlošću u slučaju Aleksandre Zec prilikom pripreme predstave kontroverznog kazališnog redatelja Olivera Frljića, a Hitlerov Hollywood uvid u njemačku kinematografiju u službi nacističke propagande. Đakovićev Gdje si bio ‘44.? zbivanja iz Drugog svjetskog rata prikazuje kroz airsoft susrete beskrajno zabavnih zaljubljenika u povijest, a najavljuje ga oklopno vozilo ispred kina.
Izložba Denisa Butorca Homesick otvorena je u Maloj Galeriji od 27. 10. do 17 do 22 sata. Kompletan program festivala dostupan je na web stranicama porečkog Učilišta (www.poup.hr), a ulaznice je moguće rezervirati putem online rezervacijskog sustava (rezervacije-poup.hr).

 

  1. Porečdox organizira Pučko otvoreno učilište Poreč uz podršku Istarske županije – Regione Istriana, Grada Poreča – Parenzo, IKA – Istarska kulturna agencija – Agenzia culturale Istriana, Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Pulske filmske tvornice i drugih sponzora i partnera.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email