VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Po Ipsilonu kao po pisti – 240 kilometara na sat

21.05.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Po Ipsilonu kao po pisti – 240 kilometara na sat

Nakon eksperimentalnog mjerača brzine na dionici od Žminja do Pazina BINA-Istra je postavila još dva informativna radara koji upozoravaju na prekoračenje dopuštene brzine na Istarskom ipsilonu. Prvi se mjerač, u pogonu od početka godine, pokazao dobrim osiguravateljem prometa. Djelatnici BINA-Istre i Policijske uprave istarske, koji su promatrali reakcije vozača, utvrdili su da se nailaskom na radar smanjuje brzina te se dalje vozi sporije. Polučen je i prvi rezultat – od početka godine na toj relaciji nije zabilježena nijedna prometna nezgoda.

– To je bio i glavni razlog što smo nedavno postavili još dva informativna radara. Prvi je na dionici od Vodnjana do Kanfanara, a drugi na potezu od vijadukta Limska draga do Medaki. Do kraja godine postavit će se još tri radara, jedan na relaciji Lupoglav – Cerovlje, drugi između Buja i Nove Vasi, a treći između Rogovići i Ivoli. U tu akciju BINA-Istra ulaže oko 650 tisuća kuna, jučer nam je rekao član tvrtke Upravljanje i održavanje BINA-Istre Aleksandar Anzur.


Velik broj vozača krši ograničenja brzine

Praćenjem prometa uz mjerač kod Žminja utvrđeno je da 40 posto vozača prelazi dopuštenu brzinu od sto kilometara na sat. Neki u brzoj vožnji zaista pretjeruju, pa svaki stoti vozač vozi brže od 150 kilometara na sat. Za jednog je Ipsilon bio prava pista, pa je radar zabilježio njegov prolaz od 229 kilometara na sat.

Na prekoračenje brzine ukazuju i brojači prometa i mjerači brzine, ugrađeni u kolnik kod Kanfanara, Buja i Baderne. Na dionici kod Kanfanara zabilježena je i brzina od 240 kilometara na sat, što je najveće koju mogu izmjeriti ti instrumenti.

Nakon analize prometa sa županijskom Policijskom upravom i Županijom dogovoreno je i pojačano horizontalno obilježavanje Ipsilona. Na nekim slabije preglednim mjestima povući će se pune crte, a na čvorištima i strelice za prestrojavanje. Nova će signalizacija biti obilježena početkom lipnja.

Anzur nam je rekao da BINA-Istra prema svom planu stalno ulaže u Ipsilon. Tako je nedavno završena obnova kolničke konstrukcije od tunela Učke do Matulji. U zamjenu 11 kilometara nosivog asfaltnog sloja BINA-Istra je uložila 13 milijuna kuna. Uz to su provjereni svi kameni usjeci uz cestu, s kojih su uklonjeni dijelovi koji su se otpustili. Svi se radovi moraju dovršiti prije početka turističke sezone, do 15. lipnja, kada stupa na snagu zabrana izvođenja radova pojačanog održavanja. Do toga se datuma očekuje normalizacija prometa na čvorovima Nova Vas i Višnjan, gdje je na snazi privremeno preusmjeravanje prometa zbog radova koje izvode Hrvatske ceste na dionici čvor Nova Vas – Novigrad, odnosno Županijska uprava za ceste na dionici Kufci – Špadići.


Planira se i probijanje druge cijevi tunela

Anzur je najavio i sitne zahvate na čvoru Umag kod Markovca. Priključak Ipsilona na županijsku cestu će tako dobiti prednost nad pravcem Umag – Plovanija, što će utjecati na bolju protočnost prometa. Rekao je i da je već počelo projektiranje pretvaranja Ipsilona u autocestu. Prema sadašnjim planovima, najprije bi se gradila dionica A8 od Pule do Umaga, a potom A7 od Kanfanara do Pazina. Zadnja će etapa biti probijanje druge cijevi tunela Učke te proširenje vijadukata preko Limske drage i doline Mirne.

Posebna se pažnja posvećuje sigurnosti u tunelu Učki. Ove se godine obilježava 25. obljetnica puštanja tunela u promet. Iako je sagrađen po tadašnjim mjerama sigurnosti, koje su se dosad uvelike promijenile, u tunelu uz prolazak 35 milijuna vozila nije zabilježen ni najmanji incident, što je, prema Anzuru, posljedica pravovremenog uočavanja događaja, brzih intervencija i osuvremenjivanje sustava sigurnosti.

– U suradnji s umaškom tvrtkom Protection i jednom francuskom tvrtkom izradili smo studiju modernizacije sustava automatske identifikacije i alarmiranja prilikom incidenata u tunelu prema normama Europske unije. Studija je trenutačno na razmatranju u MUP-u i Ministarstvu mora, prometa, razvitka i veza, pa će se nakon dobivanja suglasnosti početi primjenjivati, rekao nam je Anzur. Do kraja godine u tunelu će se ugraditi vrijedne antene za reemitiranje radijskog programa, koje će omogućavati izravnu vezu s vozačima. Putnici će tako u slučaju nesreće moći dobiti upute o postupanju, najvažnije za spašavanje.

Prema Anzurovim riječima, kroz tunel dnevno prođe 7.600 vozila, a ljeti i 11 tisuća. Tunel je pred ispunjenjem uvjeta za gradnju druge cijevi, na početku kao pravca za evakuaciju, a potom i kao prometnog pravca.

Do kraja kolovoza benzinske crpke na odmorištu Bačva?

Na odmorištu Bačva kod Višnjana Ina, koja je i jedan od dioničara BINA-Istre, uskoro će početi gradnju benzinskih crpki. Gradit će se dvije benzinske crpke, po jedna na svakoj strani ceste. Obje će imati i trgovine, na jednoj strani će biti caffe bar, a na drugoj i restoran. Trebale bi biti izgrađene do kraja kolovoza ove godine. Osim neugledne crpke kod tunela Učke, to će biti prve koje su izgrađene na trasi Ipsilona. Benzinske crpke gradit će se i na odmorištu Pula, na pola puta od Galižane do Stancije Peličeti, ali zasad nije poznato kada će početi gradnja, budući da će taj dio Ipsilona biti gotov tek u listopadu ove godine.

A. Pokrajac, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email