NEWS

Plesne udruge i civilna društva zaboravljeni slučaj !?

95175359_10220207444368831_1366639914774429696_o
12.05.2020. 20:56; ; Početna / Politika / Plesne udruge i civilna društva zaboravljeni slučaj !?

Među zdravstvenim preporukama i mjerama popuštanja koje su ovog tjedna značile otvaranje vrata za kafiće, šoping centre i fitness dvorane nema zelenog svjetla za plesne udruge i pojedina civilna društva.

To znači nastavak agonije za zaposlenike u plesnim klubovima, voditelje i trenere, koji se financiraju članarinama, no s obzirom na to da su do sada zaobiđeni svim mjerama ublažavanja posljedica od epidemije koronavirusa, reagiraju uz poruku: “Nismo građani drugog reda!”

Pod tim su sloganom pokrenuli Plesnu inicijativu Hrvatske i traže hitnu pomoć za ovaj zanemareni segment društva koji također ima radna mjesta i uplaćuje sve zakonom predviđene doprinose u državni budžet.

U Inicijativi je osamsto plesnih voditelja klubova i trenera, a među njima i trenerice porečke udruge Urbana subkulturna baza- USB Poreč koje su zbog svega navedenog morale se prijaviti na burzu rada i obustaviti sve planirane aktivnosti.

Nakon 14 godina uspješnog rada, 300 članova porečke udruge mladih i dalje ne zna svoju sudbinu.

Tko će preuzeti odgovornost za ovaj pretužni scenarij koji se trenutno odvija?

Teško je ostati optimističan kad su udruge prepuštene milostinji svojih sugrađana i prijatelja udruge koji svojim donacijama pokušavaju zadržati na životu nešto toliko vrijedno za svoju zajednicu.

Nema natječaja na koje bi aplicirali, a kad se ponovo raspišu, osim što će biti po principu „najbržeg prsta“,  ne može ih ni biti dovoljno da bi spasilo toliki broj voditelja i trenera koji su ostali bez posla i koji bi pomogli podmiriti sve troškove jer oni i dalje bez zadrške dolaze na adrese udruga.

„Zašto radna mjesta u udrugama nije potrebno očuvati? Jesmo li mi koji se bavimo kvalitetnim provođenjem slobodnog vremena djece i mladih zaista manje vrijedni državi?“, pitaju se treneri diljem Hrvatske.

Naime, većina klubova nema aktivnosti u ljetnim mjesecima, a u rujnu će to već biti čitavih šest mjeseci da je plesnim udrugama uskraćena mogućnost rada.

Nažalost i oni koji tijekom ljetne sezone planiraju plesne kampove kao i udruga USB pitaju se hoće li to biti moguće i kad će se netko nadležan dotaknuti ove problematike.

 

Ivana Domazet

predsjednica Udruge Urbana subkulturna baza – USB Poreč

Print Friendly, PDF & Email