NEWS

Plavi cvijet, Turistički cvijet, turistička patrola, … …

08.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Plavi cvijet, Turistički cvijet, turistička patrola, … …

Prema posljednjem „stanju“ nagrada, u Hrvatskoj se dodjeljuju:

– Turistički cvijet – nagrada Hrvatske televizije i Hrvatske gospodarske komore

– Plavi cvijet – nagrada Hrvatske turističke zajednice za primorska mjesta

– Zeleni cvijeti – nagrada HTZ-a za turistička središta u kontinentalnom dijelu Hrvatske

– Večernjakova turistička patrola – nagrada Večernjeg lista za turistička mjesta u Hrvatskoj

Nekada je postojala i nagrada Turistička zvijezda, koju su dodijeljivali Ministarstvo turizma, HRT, HTZ i HGK, što je samo po sebi logično. No, to se je priznaje ugasilo, a Poreč je uspio ipak dobiti svoju „Turističku zvijezdu“ 1998. godine. Razlog gašenja takve zajedničke nagrade znaju akteri 🙂

Prava inflacija nagrada postoji već i zbog njihovog broja, a kada se svemu tome dodaju i kategorije koje su prisutne u svakom od navedenih „setova“ nagrada, čitava se stvar totalno razvodni, razgradi na atome.

Koliko sve te nagrade vrijede ?

Novčano, bolje reći troškovno, dovoljna je informacija da HTZ u svojem proračunu ima za nagradu „Plavi cvijet“ predviđeni godišnji trošak od preko 2.000.000 Kuna. Proračun HTZ-a financira se prvenstveno iz boravišne pristojbe koju plaćaju naši gosti. Tom trošku JEDNE nagrade svakako treba dodati i trošak boravka ocjenjivačkih ekipa koje posjećuju ovo ili ono turističko središte uz bogatu trpezu i čim kvalitetniji smještaj.

Naši strani gosti, kojih ima i preko 80% u strukturi gostiju u Hrvatskoj, uopće ne znaju za sve te silne turističke nagrade i priznanja, pa se može zaključiti da je svrha nagrada i priznanja zapravo moralni poticaj svim turističkim djelatnicima u Hrvatskoj.

Sasvim je druga, i puno važnija stvar, nagrada ili priznanje kojeg naši hotelijeri dobiju od neke renomirane turističke agencije kao što je TUI ili Thomson, jer u tom slučaju takve nagrade imaju međunarodnu težinu i za njih čuje većina gostiju, koji se broje i u milijunima, takvih agencija. Na žalost, takve se nagrade u Hrvatskoj medijski poprate ponekim neuglednim člankom u lokalnim glasilima, umjesto da se o njima zvoni na sva zvona.

Činjenica je da puno jače turističke zemlje od Hrvatske nemaju sličnih priznanja i nagrada, barem prema riječima nekolicine vodećih turističkih djelatnika Istre.

O subjektvnosti/objektivnosti ocjenjivanja i dodjelivanja nagrada dovoljno govore „priče iz kuloara“, pa ih tu nema smisla ponovno spominjati.

Ako već moramo imati "turističke nagrade" ne bi li bilo dovoljno imati jednu ?

Print Friendly, PDF & Email