NEWS

Plava riba – zdrava hrana u OŠ Joakima Rakovca u Sv. Lovreču

IMG_0279
12.11.2019. 14:13; ; Početna / Lifestyle / Zdravlje / Plava riba – zdrava hrana u OŠ Joakima Rakovca u Sv. Lovreču

S ciljem osvješćivanja značaja i upoznavanja živog svijeta našeg mora kao izvora zdrave hrane i upoznavanja važnosti pravilne prehrane za zdravlje čovjeka, u OŠ Joakima Rakovca se već dugi niz godina provodi projekt Plava riba-zdrava hrana. Projekt se provodi i zbog porazne statistike koja kaže kako prosječan stanovnik Republike Hrvatske, unatoč stalnim nastojanjima da se taj negativni trend preokrene, i dalje konzumira značajno manje ribe po glavi stanovnika u odnosu na ostale stanovnike Starog kontinenta, a osobito stanovnike mediteranskih zemalja. Svjesni kako se većina dobrih navika usvaja u ranoj životnoj dobi, u OŠ Joakima Rakovca u Svetom Lovreču, kontinuirano promoviraju plavu ribu kao zdrav, ukusan i cjenovno prihvatljiv izbor na tanjuru.

S tim na umu, a pod stručnim vodstvom učiteljice prirode i biologije, Ive Marasović, učenici škole su kroz seciranje srdele mogli upoznati unutarnju i vanjsku građu, tehnike čišćenja srdele, ali i različite načine pripreme same ribe. Tako su učenici mogli naučiti kako izraditi paštetu, kako panirati i pohati ribu, a najvažnije u cijelom procesu, tijekom degustacije, uvidjeti kako je riba, ne samo zdrav, nego i jako ukusan izbor.

Obzirom da se projekt u ovakvom obliku provodi već desetak godina, upućeniji tvrde kako se može ustvrditi da su pozitivni pomaci konzumacije ribe među učenicima ove škole jasni i vidljivi. Dok su se prvih godina nerado usuđivali čak i probati, sada teško da iza ogladnjelih osnovaca na tanjurima išta ostane. Ta je tvrdnja dokaz kako ustrajna i redovita edukacija najmlađih ima moć promijeniti i najtvrdokornije stavove.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email