Pješačenjem obilježen Međunarodni dan muzeja

pjesacnje-svivan2
20.05.2019. 17:08; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Pješačenjem obilježen Međunarodni dan muzeja

Pješačenjem od Sv. Ivana od Šterne do ostataka crkve sv. Agneze, nedaleko sela Anžići, tridesetak pješaka u društvu porečkih muzealaca obilježilo je Međunarodni dan muzeja, ove godine posvećen temi „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“.

Uz stručno vodstvo kustosa prof. Gaetana Benčića i ravnateljice muzeja dr. sc. Elene Uljančić šetači su dobili brojne informacije o povijesnim događajima, osobama i lokalitetima značajnim za ovo područje te se upoznali s prirodnim i kulturno-povijesnim znamenitostima ovog dijela Poreštine.

U Sv. Ivanu od Šterne obišli su crkvu sv. Ivana Krstitelja, posjetili kaštel obitelji Polesini, jedno od najreprezentativnijih zdanja klasicističke arhitekture u Istri, te prošetali nekadašnjim posjedima jedne od najvažnijih obitelji u povijesti istarskog poluotoka.

Razgledali su i ostatke ranokršćanske crkve iz sredine 6. stoljeća u blizini sela Anžići, koju je 1972. prvi istražio dr. Ante Šonje, nekadašnji ravnatelj porečkog muzeja. Arheološka istraživanja pokazala su zanimljive poveznice s porečkom biskupskom palačom, što se tiče tlocrta, ali i podudarnosti u korištenju materijala. O Šonjinim arheološkim istraživanjima, ali i odnosu mještana prema ovom lokalitetu, okupljenima je posvjedočio i 85-godišnji Josip Fabac iz obližnjih Fabci.
Unatoč nestabilnim vremenskim uvjetima, pješačenje je uspješno odrađeno, uz zakusku za sve sudionike.  

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email