NEWS
Ljekarna

Pitanja i komentari vijećnice Snježane Mekota na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča

216snjezana_mekota-768x317
24.10.2014. 08:53; ; Početna / Politika / Pitanja i komentari vijećnice Snježane Mekota na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Poreča

Gradska vijećnica Snježana Mekota ne šalje priopćenja za medije i priopćenja za javnost već svoju aktivnost ažurno prezentira na Facebook profilu svoje nezavisne liste Poreč je tvoj grad. Kako mnogi ipak ne koriste Facebook, prenosimo Mekotina pitanja i komentare sa navedenog Facebook profila.

Danas je na sjednici vijeća vladala ugodna, radna i konstruktivna atmosfera. Voljela bih da je uvijek tako. Evo mojih pitanja i nekih diskusija:
Pitanja:

1. MO MATE BALOTA
Građani iz ulice Gašpara Kalčića pitaju zašto se konačno ne asfaltira cesta iza njihovih zgrada, koja služi kao parkiralište. S obzirom na promet zbog trgovine i ugostiteljskog lokala, cesta je u vrlo lošem stanju. Kažu da im se oštećuju vozila i da im je dosta prašine i blata, a neki tamo stanuju i 40 godina.
Odgovor ću dobiti pismeno.

2. Socijalni stanovi
Nakon što je istekla lista prioriteta za tražitelje socijalnih stanova, nova nije sastavljena. Kada se desi da majka mora iseliti s djecom iz podstanarskog stana, a radi se i o nasilju u obitelji, iz grada im odgovaraju da nema slobodnih stanova. Imamo, međutim, prihvaćen amandman da se sufinancira podstanarstvo za prva tri mjesta na listi. Sredstva nisu iskorištena, jer nema liste. Zašto se ne pomogne tim ljudima na kraći rok, dok se ne formira nova lista?
Prošlo je već dosta vremena kako sam dobila popis gradskih stanova, pa bi s obzirom na novi sastav vijeća bilo dobro ponovno dostaviti vijećnicima popis sa korisnicima. S nekima smo bili u sporu, pa me zanima što je u međuvremenu riješeno.
Odgovor ću dobiti pismeno.

Točka 3. Izvještaj o izvršenju proračuna I-VI
Molila bih neka pojašnjenja:

1. Zbunjuje me ovaj kratkoročni kredit od 5.000.000,00 kn. Pojavljuje se u polugodišnjem obračunu kao primitak, ali se ne vidi kao izdatak, pa je slika malo iskrivljena. Molim da nam to pročelnica pojasni.
2. Zanima me da li se radila neka simulacija povodom najavljenih promjena vezano za porez na dohodak. Koliko će to umanjiti proračunske prihode za slijedeću godinu? Da li smo dobili neke smjernice za izradu proračuna, jer je najvljeno da će se JLS-ima djelomično kompenzirati manjak? Čini mi se da smo došli u vremenski tjesnac. Tek obrađujemo polugodišnje izvješće, uskoro nas čeka rebelans, a već treba planirati slijedeći proračun. Neće biti lako to posložiti. Odgovor: Predviđa se manjak od 3,3 do 3,5 mil. kuna. Proračun se radi u skladu s predviđenim manjkom, jer još nisu stigle nikakve smjernice.

3. Prošle godine smo imali značajna sredstva na nenaplaćenim dospijelim potraživanjima. Molim do slijedeće sjednice pisano izvješće koliko smo u ovoj godini naplatili, koliko otpisali, a koliko je otišlo u zastaru.

Točka 4. Izvješće Gradonačelnika

Izgleda da bih ja bila zadovoljna ovim izvješćem jedino da ga sama sastavim. Svaki puta dajem primjedbe, ali nikako da dobijem ono što želim.
Ne trebam statističke podatke, nego osvrt Gradonačelnika na proteklo razdoblje:
– što je obećano
– što je ostvareno
– gdje su se u provedbi pojavili problemi
– što je u tijeku realizacije
– najave nekih aktivnosti
Više podataka je bilo na jučerašnjoj konferenciji, nego u ovom izvješću.
Bilo bi zanimljivo čuti nešto u Turističkoj kući, Servo Mihalju, Peškeri, školi, Rivi, pa i obečanom javnom WC-u, sve ono o čemu se raspravljalo, što građane zanima, a mi nemamo informacije da li se nešto događa. Ako i nema pomaka – i to bismo trebali znati. Sve to bi stalo na dvije stranice – ne treba se mnogo mučiti, samo promijeniti formu.
Vidim iz materijala da smo dobili novog pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav, a nisam imala pojma o tome. Mislim da je i to trebalo biti u izvješću.
Bilo bi zanimljivo saznati kojim se aktivnostima nastoji smanjiti proračunski gubitak. Znam da se na tome radi, ali se u izvješću ništa ne vidi. Nabrojeno je samo ono što je realizirano, ali sigurno je bilo razgovora, susreta, pokušaja realizacije kapitalnih prihoda – to također spada u djelokrug rada Gradonačelnika, a zanima javnost.
Valjda sam vam već dojadila s primjedbama, pa bi bilo lakše slijedeće izvješće malo doraditi i skinuti me s vrata. Ovaj puta ću dati uvjetni pristanak i očekujem popravni ispit.

Točka 5. pristupanje Udruzi gradova

Podržavam ovu odluku i čudim se što se i ranije nismo pridružili. Poznato je kako smo centralizirana država i koliko malo sredstava ostaje JLS-ima. Jedino udruživanjem i stalnim pritiskom na centralnu vlast, moguće je nešto promijeniti.
Ja već godinama prisustvujem susretima gradonačelnika i poduzetnika, koje organizira Udruga gradova i mnogo dobrih ideja sam tamo čula. Gosti dolaze i iz drugih država i prezentiraju svoje aktivnosti i način organizacije.
Međutim, iako predsjednik Udruge, g. Obersnel, dolazi iz vladajuće stranke, još uvijek nismo vidjeli pomake u smislu decentralizacije. Ako se nešto i dogodi, onda nam se povećavaju obveze, a ne spuštaju sredstva. Zanima me koliko će nas cca koštati članarina? Mislim da nije mnogo, ali ako se već učlanjujemo, treba to iskoristiti i biti u Udruzi aktivan.

Točka 6. izmjene Odluke o komunalnom doprinosu

Želim dati samo jednu načelnu primjedbu. Uzmite u obzir da su vijećnici volonteri i da moraju obavljati svoje redovne poslove u ovih 7 dana. Teško se stigne pročitati materijal, a pogotovo kvalitetno obraditi temu. Olakšajte nam posao kod ovih izmjena Odluka.
Ovdje bi trebalo pogledati odluku iz 2011, pa dvije izmjene i sve to usporediti s ovom posljednjom izmjenom. Kada se predlaže promjena, bilo bi dobro nekim drugim fontom navesti dosadašnji tekst, da ne moramo tražiti po portalu, a kod više promjena trebalo bi imati pročišćeni tekst na jednom mjestu. Inače, ovu Odluku podržavam, jer je na tragu prijedloga našeg kolege Damira Miloša.

Print Friendly, PDF & Email