NEWS

Pet alternativnih telekom-operatera: Novi zakon vraća 7 godina unatrag

31.03.2008. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Pet alternativnih telekom-operatera: Novi zakon vraća 7 godina unatrag

I dalje monopol HT-a
Prijedlog novog zakona, umjesto uvođenja reda i ravnopravne tržišne utakmice, dodatno cementira monopolistički položaj T-HT-a, što će svim novim tvrtkama, koje se već godinama sustavno trude pozitivno poslovati na tržištu i pritom korisnicima nuditi usluge po znatno povoljnijim cijenama, onemogućiti normalno poslovanje, ocjenjuju alternativci koji su iscrpne primjedbe na zakon podnijeli i predlagatelju.

Prema prijedlogu novog zakona, Hrvatskoj se oduzima vlasništvo nad javnim dobrima i daje se na ekskluzivno korištenje i upravljanje stranoj tvrtki, suprotno sadašnjim zakonima RH, a riječ je o vrijednosti većoj od milijardu eura. Time će se zaustaviti liberalizacija telekom-tržišta i operateru sa značajnom tržišnom snagom osigurati najviše marže u regiji?! Osim osnaživanja položaja dominantnog T-HT-a, posve će se obeshrabriti inozemni ulagači, ali i onemogućiti postojeće tvrtke na tržištu da ulažu u infrastrukturu i nove usluge, ističu alternativci.

Revidiranje zakona
Vrhunac je cinizma u tome da se sam predlagatelj zakona skriva iza usklađivanja s regulativom EU. Ako ne bude sluha za izmjene i dopune koje predlažemo za ovaj iznimno važan dokument koji regulira prava i obveze na tržištu vrijednom više od 30 milijardi kuna, vodeći alternativni operateri Amis, B.net, H1 telekom, Metronet i Optima spremni su zatražiti mišljenje te revidiranje zakona i od Europske komisije, stoji u priopćenju.

Večernji List, Tanja Ivančić Belošević

Print Friendly, PDF & Email