NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Peršurić: Nova porečka zaobilaznica biti će u potpunosti u funkciji uoči Uskrsa

obilaznica-jug
foto: Tanja Kocijančić, Glas Istre
30.03.2017. 09:18; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Peršurić: Nova porečka zaobilaznica biti će u potpunosti u funkciji uoči Uskrsa

Polaganjem prvog sloja asfalta i postavljanjem ograda, a uskoro i vertikalne i horizontalne signalizacije ušlo se u završnu fazu gradnje posljednje dionice zaobilaznice, smještene na jugu Poreča, koja spaja deponij Košambra i kružni tok na raskrižju prema Funtani, odnosno naselje Molindrio. Službeno otvaranje ove ceste od vitalne važnosti, dužine nešto kraće od dva kilometra, bit će pred Uskrs, kao što je i najavljeno kada su početkom studenog prošle godine radovi startali.

– Završetak je to velike dionice, započete još 2008. na sjevernom dijelu grada. U početku je radove Grad sam financirao, nakon toga su se uključile Hrvatske ceste koje financiraju cijeli južni krak. Upravo će ovaj zadnji dio označiti dovršetak gradnje zaobilaznice duge oko šest kilometara. Otvorenje planiramo netom prije Uskrsa. U ljeti imamo oko 30 tisuća vozila na cestama i još sto tisuća gostiju koji gravitiraju prema Poreču, pa je zaobilaznica izrazito značajna. Ona će rasteretiti glavnu D75 cestu koja prolazi istarskim gradovima po zapadnoj obali i ide kroz centar Poreča, rekao je dogradonačelnik Loris Peršurić.

Južni krak zaobilaznice donio je i nove ulaze u grad, čime će, dodao je Peršurić, Poreč sad imati odličnu prometnu infrastrukturu za razvoj turizma i ostalih sektora gospodarstva.

– Zahvalni smo Hrvatskim cestama što su velik novac uložili i u obnovu glavne prometnice D75, te i na taj način poboljšale ne samo protok vozila, nego i sigurnost svih sudionika u prometu. Također, pretvaranjem svih raskrižja u rotore prema podacima policije za trećinu je smanjen broj prometnih nezgoda, kazao je Peršurić.

Glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić je kazala kako je jučer dogovoren i termin tehničkog pregleda, a to je 10. travnja. Pajić je istaknula da su svi pripremni radovi za dovršetak ceste odrađeni. Inače, investicija je to u cijelosti Hrvatskih cesta, a teška je 18,3 milijuna kuna (bez PDV-a).

Ova nova prometnica značajno će rasteretiti područje grada tranzitnog, a poglavito teretnog prometa. Već bi se ovog ljeta trebao promet osjetno preraspodijeliti, jer na ovim prostorima od Tara do Vrsara boravi i stotinu tisuća turista u jednom danu. Dio prometa svakako će preuzeti ova zadnja dionica zaobilaznice.

Projekt predviđa izgradnju kolnika ukupne širine 7,10 metara od čega će širina bankina iznositi u prosjeku od 1,20 do 1,50 metara, dok će širina berme iznositi 2 metra. Prometnica je projektirana sa zatvorenim sustavom odvodnje, a u sklopu projekta izvodi se i nova cestovna rasvjeta, a realizacijom ove dionice svakako će se rasteretiti pristup okolnim općinama.

Dogradonačelnik Peršurić je na kraju kazao kako su projektirali i sedam nerazvrstanih lokalnih cesta, koje će u sljedećem razdoblju sanirati i obnoviti vlastitim i sredstvima EU fondova, za što se Grad kandidirao.

Radio Centar

Print Friendly, PDF & Email