NEWS
VALFRESCO 4 S
Booktiga 2024

Pedagoški projekt za vrtićki uzrast

29.11.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Pedagoški projekt za vrtićki uzrast
722GO166467.jpg

U Zavičajnom muzeju Poreštine predstavljena je jučer heraldička mapa »Porečko grboslovlje«. Riječ je o zajedničkom proizvodu Muzeja, odnosno voditeljice heraldičke zbirke i voditeljice ustanove Elene Uljančić Vekić, te Lori Luketa Dagostin iz labinske Udruge za komunikaciju ambijenta »Put« i labinske likovnjakinje Ester Kranjac. Izradu i tiskanje mape financirali su Grad Poreč i Ministarstvo kulture, a namijenjena je djeci predškolskog uzrasta i osnovcima nižih razreda.

– Ovo je treći pedagoški projekt porečkih muzealaca, kojim nastojimo poučiti djecu o našoj bogatoj povijesti, ali i stvoriti buduću muzejsku publiku. Projekt porečkog grboslovlja traje već nekoliko godina, a idejna začetnica mape je Luketa Dagostin, dok je Muzej dao znanje i predmete. Koristeći mapu, djeca će saznati koje su osnovne heraldičke boje i kako se prikazuju, naučit će prepoznati grbove u muzeju i u gradu, povezati s njima imena porečkih obitelji, rekla je Uljančić Vekić, autorica uvodnog teksta o porečkim grbovima namijenjenog odgojiteljicama.

Luketa Dagostin rekla je da obrazovne programe rade birajući zavičajnu temu koju na zanimljiv način tematiziraju s učenicima, ali da je ovo bilo prvo obraćanje »Puta« djeci predškolske dobi.

– Heraldika nije tema bliska djeci, a i za mene je to bilo novo. Radne listove pripremili smo tako da djeca mogu sama bojiti grbove i da uz to nešto i nauče, a pritom je ključna bila suradnja s muzejskom pedagoginjom Nadijom Štifanić, rekla je Luketa Dagostin.

Kranjac je listove pripremila tako da djeci budu zanimljivi i što jednostavniji, a kaže da joj je slikanje za mapu pričinjalo veselje i da je i sama nešto naučila. Tiskanje mape pozdravila je i psihologinja Vera Kufner iz dječjeg vrtića »Radost«, a muzejska pedagoginja Nadia Štifanić najavila je prvu primjenu mape u radu s djecom već u ponedjeljak. Projekt porečke heraldike provodit će se svake godine s djecom predškolskog uzrasta u vrtićima, pa će i mape biti ponovno tiskane u potrebnoj nakladi.

S.Matejčić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email