Pavle Kalinić: Južnoafrička Republika Hrvatska

19.09.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Pavle Kalinić: Južnoafrička Republika Hrvatska

Znanstvenika, teoretičara, mađioničara i prodavača magle sve je više među članovima i ministrima nikad lošije Vlade u posljednjih petnaest godina. Ipak, ni ova i ovakva Vlada se ne odriče velikih ideja Josipa Broza Tita. Drže se one stare i prokušane – I poslije Tita, Tito! Poznata je i ne manje slavna izjava nakon sloma Hrvatskog proljeća: nećemo se valjda držati zakona kao pijan plota!

Znanstvenik Kirin, koji se specijalizirao za zaštitu ljudskih prava radeći kao izbacivač, dao je svoj obol tumačenju Ustava Republike Hrvatske. "Ubojice, silovatelji i drugi počinitelji najtežih kaznenih djela mogu očekivati poseban tretman od ove policije. Za mene su oni kriminalci i nemaju pravo na sva ustavna prava. Ne želim uvoditi policijsku represiju, ali želim policijsku sigurnost."

Ovo bi u bilo kojoj europskoj zemlji koja je unutar Unije, a ne u čekaonici pred njenim toaletom, bio razlog za trenutni otkaz, tj. smjenu. U Hrvatskoj je postalo normalno, štoviše – najnormalnije da izbacivač može postati ministar ili – kako je donedavno bilo – šef jedne od obavještajnih službi. I po tome je Hrvatska zasigurno unikatna jer takvih prirodnih bisera u zapadnim demokracijama nema. Ni istočne despocije nemaju istovjetnih iskustava.

Pogotovu je rijetko, osim u Africi ili u Aziji, imati ministra policije koji određuje na koga će se ustavna prava odnositi, a na koga neće. I sve te izjave prenesu tiskani mediji, dani prolaze i nikome ništa, jer znači da je i premijer suglasan sa suspenzijom ustavnih prava inima koji danas iz ovih, sutra iz onih, a jučer smo znali iz kojih, razloga nisu imali ne samo ustavna, nego bilo kakva prava.

Intervju ministra policije Kirina dovoljan je za odlazak cijele Vlade na čelu s izrazito neuspješnim premijerom Ivom Sanaderom. Uostalom, Ustav se mijenja dvotrećinskom većinom. Možda Kirin ima tricepse za to, ali ni cijela vladajuća koalicija nema dvotrećinsku većinu!

No nije ministar policije dao intervju što pokazuje da se radi o zemlji uronjenoj u balkansku duhovnu kaljužu već je zapovijedio da se istraži tko je, kada i zašto ´kopao´ o njemu i oko njega u policijskoj datoteci. To je u redu, ali je pitanje kako obični građani mogu spriječiti samovolju onih kojima je za kopanje dostupna cjelokupna intima pojedinaca, time se mešetari, ucjenjuje ili čeka prilika za upotrebu ilegalno dobivenih informacija. To mu nije palo na pamet – pokušati ograničiti ili spriječiti. No vlastiti dossier – e, to je nešto sasvim drugo!

Ima Vlada, osim takvih, kronično nesposobnih Polančeca i Vukelića, i bisere poput Primorca, koji je povratkom u Hrvatsku i ulaskom u politiku pokušao gurati vlastitu znanost i to ni manje ni više – osnovnoškolcima. Kako je moguće da veliki genij, neopravdano još uvijek bez Nobelove nagrade, veliki znanstvenik Dragan Primorac, obožavatelj Thompsona, gura u udžbenike svoja dubokoumna otkrića, tj. istraživanje provedeno na svega pedeset i osam muškaraca (58)!?!

Naravno da nitko iz Vlade nije na to reagirao. Nitko nije reagirao ni kad je Braniteljski fond prepušten na upravljanje ERSTE grupi, premda ona već dvije godine ne posluje s dobiti, a u zakonu o upravljanju Braniteljskim fondom izričito je navedeno da se ne može dati na upravljanje onome tko ne posluje s dobiti! Taj fond ionako je težak svega pola milijarde eura, a kako je Hrvatska itekako bogata, to i nisu neki novci oko kojih bi Vlada trebala razbijati glavu.

Članovi Vlade više se brinu kako se titulirati s ´dr´ iako taj ´dr´ nije valoriziran u Hrvatskoj niti je valorizacija u perspektivi moguća. Neki su dolaskom na vlast iselili ostale sustanare iz kuća u kojima su do tada imali ´samo´ stan, a sada se bahate vlasništvom nad čitavom kućom. Nije Vlada tako dosadna; osim onih koji su iseljavali sustanare, ima ih koji su otkupili po dva stana na osnovi stanarskog prava, iako je to po zakonu zabranjeno. Ima li smisla govoriti da je cijena bila niža od tržišne petnaestak puta?

A ova, izrazito nesposobna Vlada ima i članove koji se kite diplomama što se dobivaju dopisno. Ipak, i to je određeni napredak – jer prošli predsjednik Republike Hrvatske imao je i počasni doktorat od nepostojećeg sveučilišta.

I za kraj, svim građanima lijepe naše, sigurnost i utjehu ulijevat će obećanje Ivice Kirina da će policija pucati nakon samo jednog upozorenja! Podsjeća na natpise koji u današnjici postoje pred ograđenim i čuvanim bjelačkim domovima u Južnoafričkoj Republici: Armed response: if we miss, we will shoot again (oružani odgovor: ako promašimo, pucat ćemo opet).

A poznato je da se zbog toga oni u JAR-u osjećaju sigurno, kao bebe u kolijevci. Laku noć, Hrvatska!

Pavle Kalinić

19.09.2005.

Print Friendly, PDF & Email