NEWS

Paulović: Vani su nas prepoznali prije nego doma

30.05.2008. 00:00; Učitavanja: 336; Početna / Gospodarstvo / Paulović: Vani su nas prepoznali prije nego doma
808GO268701.jpg

Srednjoškolski hotelijersko-turistički program i dodiplomski studijski program menadžmenta koji se provode u višnjanskoj privatnoj školi Manero dobili su certifikat IES-a, međunarodnog obrazovnog društva sa sjedištem u Londonu, objavio je na konferenciji za novinare Robin Boško Paulović, ravnatelj i osnivač Manera. Škola je time dobila pravo izdavanja IES-ovih svjedodžbi i diploma te se svrstala u društvo brojnih europskih i svjetskih obrazovnih ustanova različitog ranga, uključenih u ovaj projekt evaluacije.
Evaluaciju Manera proveo je IES-ov ured u Brnu, prema internetom dostavljenim dokumentima i obrascima. Budući da ponuđene programe provodi kroz više od 800 sati, Manero je po kriteriju trajanja obrazovnog programa svrstan u »najjaču« od četiri skupine. Kvaliteta ovdašnjeg obrazovanja vrednovana je pak prema kvalifikacijama nastavnog osoblja. Kako u Maneru predaju srednjoškolski i sveučilišni profesori te stručnjaci za pojedina područja, IES je kvalitetu obrazovanja ocijenio s »a«, što je treće mjesto na njihovoj ljestvici od deset razina. Za svoj položaj na takozvanom obrazovnom tržištu škola je svrstana na deseti od ukupno 12 stupnjeva.
Učenici i studenti tako će po završetku školovanja na diplomi imati naznačenu i »kategoriju« škole koju su završili, što će ih, prema Paulovićevim riječima, staviti u znatno bolji položaj spram drugih kandidata za zaposlenje, napose u inozemstvu i kod stranih ulagača.
– Nažalost, domaće tvrtke još ne prepoznaju značaj ovakvih certifikata, no s inozemnim tvrtkama koje dolaze u Hrvatsku stvari su znatno drukčije. Nismo vjerovali da možemo igrati u ovoj ligi, no ispada da su nas prije prepoznali u inozemstvu nego kod kuće. Vrijeme će pokazati što ova licenca znači, napose u kontekstu globalizacije i ulaska u Europsku uniju, kazao je Paulović.
Na novinarski upit koje je uvjete škola morala ispuniti, kazao je da je riječ o poslovnoj tajni, a oni koji žele certifikat upute o proceduri mogu naći na internetskim stranicama IES-a.
– Važno je znati da ovaj certifikat nismo kupili. Naprosto, imali smo hrabrosti i odvažnosti da izađemo na tržište, kazao je.
IES-ove diplome dobivat će samo vrlo dobri i odlični učenici i studenti, a revizija će se provoditi svake dvije godine.

M. Dodić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email