NEWS

Papalinna dovodi mlade

caffe-bar-party-space
02.12.2013. 08:00; ; Početna / Gospodarstvo / Papalinna dovodi mlade

Spreman na turističke izazove Poreč otvara vrata novom obliku smještaja pa je tako u središtu grada krenula Rivierina obnova stare upravne zgrade koja će u 2014. godini osvanuti kao prvi hostel u gradu.  Sa željom da zabilježimo povijest jedne zgrade i period naših života u Zavičajnom muzeju Poreštine saznali smo kako je sve započelo u prosincu davne 1884. godine, u doba Austro-Ugarske vladavine kad je gradsko poglavarstvo želeći riješiti istodobno tri goruća problema u gradu kao što su pitka voda, izgradnja škole i teatra, donijelo odluku o kupnji terena Privileggi, na kraju rive, te izgradnji pučke škole za dječake i djevojčice kao i još jedne zgrade koja će se koristiti kao sala, teatar, itd., obje s pripadajućom cisternom. Tako je u ožujku 1885. započela izgradnja škole da bi ista bila inaugurirana nakon petnaest mjeseci, točnije 1. lipnja.1886.

U Muzeju smo dobili na korištenje nekoliko sačuvanih razglednica s početka 20. stoljeća na kojima se vidi pročelje zgrade gdje se na vrhu može zamijetiti školsko zvono. Nastava se u toj zgradi odvijala do početka 60-ih kad se u prizemlje useljavaju Zavodi za zdrastveno i mirovinsko osiguranje a na katu uprava Riviere.

Osnovna škola se tada iz Nazorove preselila dio u Pionirsku (niži razredi) i u današnju Prvomajsku (viši razredi) gdje je večina Porečana završila svoje osmogodišnje školovanje.

Koncem 60-ih se Zavodi iseljavaju u prostor iznad nekadašnje Kavane Peškera gdje se i danas nalaze, a zgrada u Nazorovoj početkom 70-tih u cijelosti postaje poslovnom zgradom tadašnje Riviere.

U svijetu imamo preko 4000 hostela u 80 različitih zemalja, a koji su pretežno namjeni populaciji između 15-35 godina i osim pristupačnije cijene i skromnije usluge koju nude u odnosu na hotele izrazito su fokusirani na srdačnost i ugođaj te su u načinu pronalaženja, bookinga i korištenja neposredni i stalno dostupni.

Zanimljivo je da u doba kad se kod nas gradio prvi hotel Riviera u gradu , davne daleke 1910.godine u svijetu su već razmišljali o hostelima i prvi napravili u Njemačkoj 1912.

Naš će Hostel simpatičnog imena Papalinna, saznajemo iz Uprave Riviere Adria imati 128 kreveta ili 22 sobe različitih kapaciteta (4-krevetne i 8-krevetne), te sobe s vlastitom kupaonicom , sve klimatizirane. Kreveti će biti na kat sa zastorima za privatnost i svjetlom za čitanje te priključkom za struju. U caffebaru gosti će moći uživati na terasi sa 80 sjedećih mjesta i velikim projekcijskim platnom, a sve se da naslutiti iz skica koje smo dobili u Rivieri Adria.

Nakon više od pola stoljeća zgrada će ponovo primiti mlade ljude i nadamo se, donijeti određenu živost u grad. Naime, hosteli se danas dijele na puno različitih vrsta pa tako imamo butik, art, mobilne i druge oblike hostela, a često ih nagrađuju kao najsrdačnije, najbolje, najljepše, najčišće i sl.
Veselimo se jednom novom obliku turizma koji će u destinaciju dovesti osim mlade populacije, nadamo se i neke zanimljive manifestacije poput Dimensiona, Outlooka ili Seasplasha jer u Rivieria Adria  za njega kažu da će biti „mjesto odmora i dobre zabave za „backpackere“ i mlađe putnike koji teže istraživanju sjevernog Jadrana.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email