NEWS

Pandemija tjera nove trendove – u Francuskoj je ponovno otkrila seoski turizam, a što u Istri?

200795337_102635775400860_2912002489927389938_n
16.09.2021. 12:40; ; Početna / Gospodarstvo / Pandemija tjera nove trendove – u Francuskoj je ponovno otkrila seoski turizam, a što u Istri?

Selo je veliki  pobjednik  turističke sezone  2021. u Francuskoj. Sa stopom popunjenosti od 95% u srpnju i kolovozu, ova vrsta smještaja (seoske kuće , sobe za goste i kampovi na farmi) dosegla je iznimnu razinu 2018. godine, piše Jerko Sladoljev.

Smještaji u kućama  na selu  bilježe 35% više rezervacija nego prošle godine, a sezona 2022. izgleda po sadašnjim upitima još bolje .  
Bez sumnje,  smještaj na selu odredio je novi trend putovanja koji će se sigurno  povećavati u narednoj godini . Samo kamping pokrajina Vendee praktično ima tri puta veći kapacitet od Hrvatske. Unutar te ponude samo  smještaj na otvorenom (kampovi) u selima raspolaže  s više od 50.000 jedinica.

Ovaj novi trend je  pokrenulo je nekoliko čimbenika: potreba da se stanovnici grada vrate prirodi nakon mjeseca zatočeništva, kontekst koji osigurava zdravlje, entuzijazam Francuza za drugačiji način života, seoskoj idili  i sve kvalitetnijim smještajem na selu. Ponuda najma  (mobilne kućice)  je izvrsno popunjena, a prazniji su  tereni za šatore i kamp karavani koji nastavljaju opadati.
Kampisti  u mobilnim kućicama sada produžuju boravak do početka školske godine. Nakon toga zamijenit će ih stariji i mladi parovi s djecom izvan škole. Također se povećala duljina boravka. Prosječno je ove godine 7,9 dana i odnosi se na visokokvalitetne najamnine.  Profesionalci u kamping sektoru na selu sigurni su  i za 2022. O tome svjedoči dobro popunjena već sada  knjiga narudžbi proizvođača mobilnih kućica koji mahom idu na selo.

Francuzi su prije  sezone radili puno na komunikaciji i promociji  smještaja na selu  i to se pokazalo sada kao idealno  rješenje za mnoge Francuze koji ove godine nisu znali kamo otići. Veliki nedostatak  stranih gostiju, posebno Engleza spasili su domaći gosti, te Nijemci, Nizozemci i Belgijanci. Ali čini se da Englezi ne mogu bez Francuske, pa se već sada bilježi odličan trend rezervacija  za 2022.godinu.

Kampovi i hotelska industrija na otvorenom vraća se ulaganjima na  selo

Prema dosadašnjim rezultatima vlasnici kampova na ruralnom području  ne skrivaju  svoje zadovoljstvo rezultatima:  77% kaže da su zadovoljni ljetnom sezonom a sa  67 do 79% popunjenosti kampova  u predsezoni  ( u srpnju i između 87 i 93% u kolovozu ) govori kako  je pandemija promijenila navike kampista i „neo“ kampista i usmjerila ih na selo.

Sve u svemu Francuzi su bili oduvijek  trendsetteri u kamping turizmu a ovo bi mogla biti uspješnica i za našu kamping ekonomiju, ako prihvatimo selo kao trend i alternativu prenatrpanoj i betoniranoj obali.  

A kako je to kod nas ?  

Pri otvaranju kamper-odmorišta veliku pomoć u svemu treba dati lokalna samouprava jer bi i njoj to trebalo biti u interesu.  Nažalost, općine i gradovi u Istri ( uz izuzetak Motovuna) zasad nisu pretjerano pokazali interes za ubrzavanje donošenja prostorno-planske dokumentacije u kojoj bi trebala biti ucrtana i planirana odmorišta ili pak donošenje potrebnih dozvola za kampove u unutrašnjosti. Time bi se uostalom i smanjio trend „divljeg kampiranja“.

Godine 2009. Top Camping inicirao je Udrugu ruralnih kamper odmorišta i bilo je pedesetak zainteresiranih članova investitora koji su se nakon godinu – dvije mahom povukli zbog birokratskih okova pojedinih općina ,da bi se  time nakon osam godina „rudarenja“ na terenu  ugasila i udruga.

Procedura oko otvaranja odmorišta ne bi trebala biti tako komplicirana. Ako pogledamo, primjerice, Sloveniju i Italiju, gdje su se  preko noći otvarala kamper odmorišta s mnogo fleksibilnijom klasifikacijom, pogotovo na agro dobrima, vinskim cestama i srednjovjekovnim gradićima, onda razloge treba tražiti u nama samima.

Svojevremeno je ministrica Dropulić zagovarala  otvaranja kamper odmorišta bez ikakvih dodatnih procedura u sklopu agroturističkih domaćinstava . Po mojoj procjeni, u Istri se je  već moglo otvoriti oko 20 do 30 takvih odmorišta i to upravo u središnjoj Istri. Ponuda sadržaja bi trebala na selu biti svakako bogatija , počevši  od animacije za djecu pa sve do raznoraznih radionica s domaćinima , autohtonim domaćim proizvodima a cijena takvog smještaja trebala bi biti 20 do 30 posto niža u odnosu na one uz more.

Moram neskromno kazati da smo prije desetak godina bili veći  vizionari i možda inventivniji od Francuza koji  su danas zasluženo prvi u Europi u  ponovnom otkrivanju sela s rekordno dobrim rezultatima , čak i boljim od morskih destinacija.

 

napisao Jerko Sladoljev

Print Friendly, PDF & Email