NEWS

Palma: Istra je dobra, ali to nije dovoljno

21.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Palma: Istra je dobra, ali to nije dovoljno

Kao ograničavajuće faktore u provedbi master plana Franco Palma je naveo sporo donošenje prostornoplanske dokumentacije u gradovima i općinama, neriješeni status turističkog zemljišta te nedostatak kvalitetnih turističkih kadrova • Istarski turizam kreće u novi razvojni ciklus s velikim ulaganjima, a Istra ostaje zelena i plava, bez betonizacije, ustvrdio je Jakovčić

POREČ – Savjet za turizam Istarske županije, koji čine predstavnici županijskih i lokalnih vlasti, predsjednici uprava najvećih hotelsko-turističkih poduzeća te predstavnici županijske Turističke zajednice, Obrtničke i Gospodarske komore, Udruge putničkih agencija, ali i Nacionalnog parka Brijuni, jučer je, uz informaciju o ovogodišnjoj turističkoj sezoni, usvojio i zaključke vezane uz implementaciju master plana razvoja turizma. O njima su na posebnoj konferenciji za novinare govorili predsjednik Savjeta župan Ivan Jakovčić, član Županijskog poglavarstva zadužen za turizam Veljko Ostojić te predsjednik koordinacije istarskih turističkih tvrtki Franco Palma.

Dogovoreno je, među ostalim, da će se do kraja godine izraditi četverogodišnji plan zajedničkog djelovanja i ulaganja Županije, jedinica lokalne samouprave, turističkog gospodarstva i po mogućnosti države i to u svim clusterima. Istarska razvojna turistička agencija (IRTA) preuzet će implementaciju svih elemenata master plana, a na razini svih clustera formirat će se i tzv. klubovi konkurentnosti, odnosno tijela sastavljena od predstavnika lokalnih vlasti, komunalnih poduzeća i turističkog gospodarstva koji će revidirati nalaze iz master plana i predlagati eventualne promjene u tom clusteru. Jakovčić je s posebnim zadovoljstvom naglasio da i Pula, otkad joj je na čelu novi gradonačelnik Valter Drandić, podržava master plan.

Kao limitirajuće faktore u provedbi master plana Palma je naveo sporo donošenje prostornoplanske dokumentacije u gradovima i općinama, neriješeni status turističkog zemljišta te nedostatak kvalitetnih turističkih kadrova. Jakovčić je izrazio želju za što bržim rješavanjem prostornih planova te apelirao na državnu vlast da što prije donese zakon o turističkom zemljištu. Odgovarajući na naše pitanje kada će implementacija master plana početi pokazivati prve značajnije rezultate, Ostojić je rekao da se neki efekti već pokazuju.

– Neki projekti već su započeti, a iz master plana je proizišla i promjena u strukturi gostiju, povećanje cijena smještaja, objedinjavanje sredstava za oglašavanje, kao i promoviranje branda Istre – rekao je Ostojić. Prema Jakovčićevom mišljenju, jedan od ključnih učinaka koje je master plan već dao jest »osvješćivanje javnosti da istarski turizam kreće u novi razvojni ciklus s velikim ulaganjima, a da Istra ostaje zelena i plava, bez betonizacije«. Istra će, po njemu, u iduće četiri godine upisati novo poglavlje u turizmu.

Izvješćujući novinare o ovogodišnjoj turističkoj sezoni, ključne teze Jakovčića i Ostojića bile su da priče o neuspješnoj sezoni u Istri nisu potkrijepljene argumentima i da se uspješnost sezone ne mjeri samo fizičkim pokazateljima, već s više parametara.

– Unatoč svemu što se događa u okruženju, sezona je bila uspješna. Realizira se ono što Istra želi, a to je turizam više kvalitete. Istra je ostvarila 34 posto ukupnog broja noćenja u Hrvatskoj – više od svih drugih županija, popunjenost od 65,5 dana u prvih osam mjeseci veća je nego u bilo kojoj drugoj hrvatskoj regiji, isto vrijedi i za iskorištenost kapaciteta, koja iznosi 27 posto, a prosječne individualne cijene hotelskog smještaja u Istri su najveće. Sve to Istru čini najuspješnijom turističkom regijom u Hrvatskoj – rekao je Ostojić.

Jakovčić je pozvao Vladu da respektira brojku od 34 posto udjela Istre u ukupnim noćenjima te dodao da ministarstvu Ivana Šukera definitivno najviše daje Istra. Palma je, pak, kazao da ga raduju dobri rezultati Dalmacije, koji »ne govore o konfrontaciji i međusobnoj konkurenciji«, jer su »indirektno korisni i za Istru«.

– Istra je dobra, ali to nije dovoljno. Naša prednost je master plan, on daje smjernice i ciljeve – rekao je Palma. Na našu opasku da se često iz redova samih hotelijera, doduše uvijek neslužbeno, čuje kako sezonom – bez obzira na blago povećanje noćenja u odnosu na lani – nisu zadovoljni, te na pitanje je li konkretno Riviera očekivala više od ove sezone, Palma je odgovorio ovako: »Sezona je dobra. Nismo očekivali više. Tvrdim da se sve što smo očekivali i ostvarilo, i u Rivieri i u drugim poduzećima. Međutim, mene brine niz godina koje dolaze.«

Dodao je da su i financijski rezultati Riviere u plusu u odnosu na lanjsku sezonu.

D. DOBRILA, Glas Istre

Domaći novinari – glavni neprijatelj istarskog turizma?

Kolega iz Večernjeg lista opravdano je spočitnuo Jakovčiću, Ostojiću i Palmi da su na ovoj konferenciji nastupili prilično obranaški, kao da se zaista imaju zbog čega opravdavati, a na pitanje novinarke HTV-a tko je konkretno plasirao navodne neistine o lošoj sezoni u Istri, Ostojić je odgovorio: »Među ostalim, Večernji list i HTV.« Jakovčić je potom pozvao domaće novinare da budu podrška istarskom turizmu i da ne pišu samo o lošim stvarima, pokazavši dva inozemna magazina s pohvalama o Istri. Rekao je da »strani novinari Istri donose publicitet i goste, ali domaći stvaraju atmosferu«. Međutim, Jakovčić i društvo nisu smatrali potrebnim pozvati novinare da prisustvuju i samom sastanku Savjeta, koji je prethodio konferenciji, što njihovoj cijeloj jučerašnjoj priči ipak daje malo drugačiji ton.

Print Friendly, PDF & Email