NEWS

PAF o VELETRŽNICI RIBE

11.03.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / PAF o VELETRŽNICI RIBE
103Veletrznica0.jpg

 KUNA Antolovićev lapsus težak milijune kuna Prema novim najavama Darka Lorencina, direktora Istarske razvojne agencije (IDA) koja je zadužena za vođenje gradnje, porečka bi veletržnica trebala biti gotova do Božića Ministar poljoprivrede Petar Čobanković, istarski župan Ivan Jakovčić, gradonačelnik Edi Štifanić i upravitelj Ribarske zadruge Istra Nivio Stojnić u srijedu su potpisali ugovor o osnivanju trgovačkog društva Veletržnica ribe Poreč. Time su ostvareni svi preduvjeti da se krene u gradnju prve istarske veletržnice. Prema novim najavama Darka Lorencina, direktora Istarske razvojne agencije (IDA) koja je zadužena za vođenje gradnje, porečka bi veletržnica trebala biti gotova do Božića. Podsjetimo da je početkom godine Lorencin novinarima najavio da će ona biti sagrađena do ljeta, iako je na sastanku u Trstu održanom početkom prosinca prošle godine već bilo zatraženo od talijanskih partnera da se rok za dovršenje projekta izgradnje veletržnice u sklopu projekta »Fish.log« produži do konca ove godine.

Veletržnica vrijedna 12 milijuna kuna

No, tu nije kraj nejasnoćama i oprečnim podacima koji dolaze iz Županije i IDA-e kad se govori o međunarodnim ribarskim projektima. Naime, na potpisivanju društvenog ugovora u porečkoj gradskoj vijećnici rečeno je da će veletržnica koštati 12 milijuna kuna, od kojih je sedam osigurano, a pet će vjerojatno biti financirano kreditom. Podsjetimo da je prošle godine županijski pročelnik Milan Antolović dao podatak našem novinaru da je financijska konstrukcija za porečku veletržnicu zatvorena, a procijenjena vrijednost projekta je tada bila 1,1 milijun eura (oko osam milijuna kuna). Lorencin nam je pak nešto kasnije govorio da će u samu gradnju biti utrošeno oko četiri milijuna kuna. Direktor IDA-e jučer nam je izjavio da stoji iza svoje tvrdnje, te da je za samu izgradnju potrebno 4,8 milijuna kuna, dok bi 7,2 milijuna bilo utrošeno u dodatno opremanje zgrade.

Centar za edukaciju djelatnika

Dodatna će se ulaganja obaviti, kaže Lorencin, nakon što bude zaokružena funkcionalna cjelina, odnosno kad bude sagrađena veletržnica. Tako bi, primjerice, u prizemlju buduće veletržnice napravili dio namijenjen isključivo školjkašima, dok bi na prvom katu bio centar za edukaciju budućih djelatnika veletržnice i uredski prostori. Također, veletržnica bi imala sve ono što će je jednog dana činiti pravim ribarskim centrom, pa bi, primjerice, ribari mogli kupovati alat po veleprodajnim cijenama. No, to će, tvrdi Lorencin, doći na dnevni red tek kad bude dovršena zgrada. Što se kredita od pet milijuna kuna tiče, koji nitko nikada nije spominjao u razgovorima i predstavljanjima projekta »Fish.log«, Lorencin vjeruje da uopće neće biti potreban, jer se nada kako će taj novac namaknuti iz drugih pretpristupnih fondova. Antolović veli da nikada nije izjavio da će u gradnju biti utrošeno četiri milijuna kuna, te da sredstva koja ulaže talijanski partner, a riječ je o 760 tisuća eura za projekt »Fish.log«, već prelaze navedeni iznos.

– Ne mogu odgovorno tvrditi da nisam izjavio kako će za izgradnju biti potrebno četiri milijuna kuna, ali ako jesam onda je to bio lapsus. Studij izvodivosti koji je izradio Agronomski fakultet iz Zagreba spominje da će za izgradnju veletržnice biti potrebno oko 11,5 milijuna, pa vam već to govori o konačnim sredstvima potrebnim za porečku veletržnicu, kaže Antolović te dodaje da još nije dogovoreno hoće li IDA ili novoosnovana tvrtka Veletržnica ribe Poreč podići kredit od pet milijuna kuna.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email