Ljeto u Funtani

Padobranska reprezentacija Katara na pripremama u Poreču

1 (147)
17.03.2021. 09:22; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Padobranska reprezentacija Katara na pripremama u Poreču

Proteklih dana na nebu iznad Poreč mogli smo primijetiti brojne ljubičasto-bijele padobrane. Radi se o članovima padobranske reprezentacije Katara koji se  pripremaju  upravo u Poreču pod vodstvom Slovenca Uroša Bana, višestrukog svjetskog prvaka u skokovima s padobranom.

Kako je napomenuo Ban, reprezentacija se odlučila na pripreme u Istri jer postoji potrebna infrastruktura poput sportskog aerodroma, oprema za padobranske skokove te smještajna infrastruktura. Dodatno, u Poreču veći dio godine boravi i izbornik Hrvatske padobranske reprezentacije Goran Ratkajec, koji uz padobranski klub, u Poreču u zoni Žatika izrađuje i manje, sportske avione. Dolasku reprezentacije pogodovalo je i relativno brzo rješavanje potrebne papirologije, zbog otežanosti putovanja u druge destinacije za vrijeme COVID-a.

Reprezentacija, u ukupnom sastavu od 14 članova, boravit će u Istri mjesec dana, te će se pripremati u klasičnim padobranskim disciplinama.  Svima je cilj isti – skokom s visine od 1000 m doskočiti na točku promjera 2cm. Svaki promašeni centimetar mjeri se elektronski i pribraja kao kazneni bod. Dnevno svaki skakač odradi desetak skokova, a na svaki utječu vremenske prilike, posebno vjetar.

Padobranci se pripremaju za naredno veliko prvenstvo. Naime, Svjetsko prvenstvo u Rusiji koje se lani trebalo održati, odgođeno je zbog pandemije koronavirusa, pa se čeka odluka hoće li se u ovoj godini prvo održati svjetsko ili europsko prvenstvo. Kako bilo, istarsko nebo bit će prošarano padobrancima.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email