Ovogodišnja laureatkinja Nagrade Sv.Mauro Vesna Baranašić

20131120_200720
21.11.2013. 10:47; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Ovogodišnja laureatkinja Nagrade Sv.Mauro Vesna Baranašić

Sinoć je u Zavičajnom muzeju Poreštine dodijeljena Nagrada Sv.Mauro. Ovogodišnja laureatkinja je gospođa Vesna Baranašić koja je svojim radom doprinijela razvoju školstva kao i u mnogim školskim projektima.

OBRAZLOŽENJE

Rođena je Poreču u obitelji prosvjetnih radnika, tako da je već tu bila klica njenog budućeg životnog opredjeljenja za zvanje prosvjetnog djelatnika kojem se posvetila svim žarom. Udata je i majka dvoje djece. Osnovnu školu završila je u Poreču, a gimnaziju u Pazinu 1974. godine. Upisala je Komparativnu književnost i francuski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U lipnju 1979. godine položila je stručni bibliotekarski ispit, a u rujnu 1994. godine, pred komisijom Ministarstva prosvjete i športa, položila ravnateljski ispit, koji je u to vrijeme bio propisan Zakonom o srednjem školstvu.

Nakon stjecanja diplome vratila se u rodni grad i između mogućnosti zaposlenja u novinarstvu ili u školi, izabrala školu. Na početku je radila na zamjenama u okolici Poreča, a istodobno kao vanjski suradnik u tadašnjem Centru usmjerenog obrazovanja, kasnije je predavala hrvatski i francuski jezik te radila kao školski knjižničar. Nikad nije prekinula neposredan rad s učenicima u razredu, čak ni onda kada je imenovana za ravnateljicu škole. Od 1993. obnaša dužnost ravnateljice Ugostiteljske i trgovačke škole Antona Štifanića, u više mandata, do danas. Njena su profesionalna nastojanja bila usmjerena programskom upotpunjavanju. Od trogodišnje strukovne škole s tri programa-zanimanja (konobar, kuhar, prodavač), danas je to škola s pet zanimanja u području rada turizma i ugostiteljstva. Godine 1996. pokrenuta je i djelatnost obrazovanja odraslih. Stručno usavršavanje svih zaposlenih smatrala je uvijek temeljem kvalitetnog rada, te se tim uvjerenjem i rukovodila u radu. Idejni je začetnik i aktivni nositelj organizacije Dana otvorene nastave, koji je postao integrativni dio programa rada Škole. Drugi važan projekt je program Međunarodne Eko škole. Status Eko-škole stečen je prvi puta 2005., a obnovljen 2007., 2009. i 2011. kada je škola dobila brončanu plaketu. Zahvaljujući ravnateljici Vesni Baranašić i uigranom timu kvalitetnih suradnika intenzivirana je međunarodna razmjena i suradnja što potvrđuju partnerstva sa drugim državama. Time je škola postigla ugled u međunarodnim razmjerima. Za prof. Vesnu Baranašić, kao ravnateljicu i kulturnu djelatnicu, važan segment rada je kulturna i javna djelatnost, te suradnja i partnerstvo s lokalnom zajednicom koja se provodi kroz brojne projekte i preventivne programe. Škola je redovito nazočna na svim važnijim događajima u društvenom i gospodarskom okruženju.

Pod ravnateljskom palicom prof. Vesne Baranašić Škola je dobila značajna društvena priznanja, uz već spomenuti status Međunarodne Eko-škole i članstvo u velikoj međunarodnoj strukovnoj asocijaciji, tu je i nagrada Grada Poreča „30. April“, te nagrada HTZ-a „Anton Štifanić“ za poseban doprinos razvitku hrvatskog turizma. Škola je primljena u članstvo ACES-a (Accademy of Central European Scools) u kojemu su provedena dva projekta od kojih je drugi bio pobjednički u svojoj kategoriji.

Gđa Vesna Baranašić vrsno njeguje suradnički tip vođenja i upravljanja dajući veliki značaj timskom radu i zajedništvu, uvijek otvorena novim inicijativama, profesionalnim izazovima i inovacijama. Strpljiva je i tolerantna osoba, spremna prihvatiti kritike i sugestije, ali odluke donosi promišljeno po vlastitoj prosudbi i savjesti. Među učenicima i nastavnicima potiče socijalnu osjetljivost i nastoji uključivati sve suradnike u razne oblike humanitarnog rada. Njena je osobnost prožeta osjećajem za pravednost i humanost, koju osobito širi među učenicima. Uz vrsnost u struci pedagoga i profesora, gdje nastoji mladima prenijeti znanje, jako se zalaže i radi na tome da ti mladi odrastu u pravedne ljude koji će graditi zdravo i prosperitetno društvo.

Njen osobni angažman vrlo je zapažen i značajan i u sljedećem: članica je Predsjedništva Zajednice ugostiteljsko-turističkih škola Republike Hrvatske, nacionalni je predstavnik u Upravnom odboru AEHT-a, članica je Gradskog odbora za komunalnu prevenciju. Kao angažirani član Matice hrvatske, već niz godina obnaša i funkciju predsjednice Ogranka Matice hrvatske Poreč, i za to su vrijeme organizirana predavanja, promocije knjiga, kulturne razmjene i drugi vidovi kulturne aktivnosti, pogotovo na području književnosti, kulturne baštine i hrvatskog jezika.

Da ovogodišnji laureat bude upravo gospođa Baranašić, odlučilo je Povjerenstvo za dodjelu Nagrade.

Nagradu u vidu skulpture s likom zaštitnika grada autorsko je likovno djelo Melanije Krajine koju je nagrađenoj uručio gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo Edi Štifanić, kazavši kako je gospođa Baranašić svojim dosadašnjim bogatim radnim iskustvom doprinijela odgoju i obrazovanju u Poreču te kroz mnoge projekte pokazala koliko je škola TUŠ. A. Štifanić kvalitetna. Vesna Baranašić zahvalila se gradonačelniku istaknuvši kako ju je nagrada zaista ugodno iznenadila. Da ponovo moram birati kojim životnim putem krenuti izabrala bi opet isti ovaj put, rekla je Baranašić.

U bogatom programu nastupali su učenici Osnovne glazbene škole „Slavko Zlatić“ pri Pučkom otvorenom učilištu,

Antonieta Brajković, Giulia Dobrilović i Genesis Žužić, a kustosica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Poropat Pustijanac održala je predavanje na temu Polje znanja: povijest porečke poljoprivredne znanosti i obrazovanja (1875.-1989.).

Među uzvanicima na dodijeli Nagrade bili su predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus, monsinjor Dražen Kutleša biskup Porečko-pulske biskupije, kancelar Porečko – pulske biskupije Sergej Jelenić i mnogi drugi, zamjenici gradonačelnika Nataša Basanić Čuš, Loris Peršurić i Nadia Štifanić Dobrilović.

Grad Poreč

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email