NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Ovogodišnja Vinistra bez meda i mlijeka

22.04.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Ovogodišnja Vinistra bez meda i mlijeka
321GO133171.jpg

Međunarodna izložba vina i vinarske opreme održat će se od 29. travnja do 2. svibnja, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare. Kako je rekao Milan Antolović, pročelnik županijskog odjela za poljoprivredu, ovogodišnja Vinistra predstavit će domaća vina, rakije, maslinovo ulje i istarski pršut. Nema više meda ni mliječnih proizvoda, a od sljedeće godine ni maslinovog ulja i rakija.

– Namjeravamo da Vinistra postane ozbiljna sajamska manifestacija vina i vinarske opreme, a ostali istarski autohtoni proizvodi da budu zastupljeni na specijaliziranim sajmovima kao što je to ove godine bilo s medom u Pazinu, rekao je Antolović.

Istarska županija je iz proračuna izdvojila 410 tisuća kuna, očekuju oko 100 tisuća kuna donacija, a oko pola milijuna namirit će se naplatom štandova izlagačima. Na novinarsku primjedbu da je nešto više od milijun kuna, koliko košta Vinistra, priličan iznos Antolović je odgovorio da vinari većinom nastupaju pod imenom poljoprivrednih udruga kojima pripadaju, a one se, u principu, sufinanciraju iz proračuna jedinica lokalne samouprave.

Vrlo kvalitetna crna vina

Tajnik Vinistre Elvis Visintin istaknuo je da će se izlagači predstaviti na znatno većem prostoru nego inače – na preko pola hektara. Osim u sportskoj dvorani »Veli Jože« i na boćalištu, štandovi će biti i na igralištima za rukomet i mali nogomet, gdje će se postaviti šatori.

– Zadovoljan sam i nešto većim brojem izlagača nego lani. Upravo se dovršava ocjenjivanje 370 uzoraka vina koje je prijavilo više od 200 vinara, 39 rakija, 85 maslinovog ulja te 14 istarskih pršuta. Iz Slovenije je stiglo 30-ak uzoraka vina te desetak od talijanskih proizvođača, veli Visintin. Komisije za ocjenjivanje su međunarodne, a predsjednik one za vina je enolog Mario Staver.

Sudeći prema rezultatima analiza i ocjenjivanja, ovogodišnja su vina standardne kakvoće. Stručnjaci su time zadovoljni budući da uvjeti nisu bili naklonjeni vinogradarstvu.

– Bijela vina su na razini prošlogodišnje kvalitete, premda smo se susreli s malim problemom. Dio proizvođača odlučio se za proizvodnju ozbiljnijih istarskih malvazija koje se još nisu »otvorile«, a što će biti tek za nekoliko mjeseci. No, moram reći da su crna vina vrlo visoke kvalitete, stara dvije-tri godine, i trenutno pokazuju svu svoju snagu, rekao je Staver. I ovogodišnje rakije su vrlo kvalitetne, nadovezao je Visintin.

Niz popratnih manifestacija

Tijekom Vinistre održat će se niz popratnih manifestacija, kao što je prezentacija rezultata istraživanja na klonskoj selekciji istarske malvazije, dodjela oznake IQ (istarska kvaliteta) za malvaziju, kao i prezentacija GMO-free liste autohtonih proizvoda Bio Istre, a održat će se i nacionalno prvenstvo sommeliera. Ulaznica će koštati, kao i lani, 40 kuna, a za to će se dobiti čaša za degustaciju.

Kako je naglasio Milan Antolović, ove će godine nastojati da im ne ponestane nagrađenih vina za degustaciju.

Pokrovitelji ove manifestacije su Ministarstvo poljoprivrede i županijska gospodarska komora, provode je porečka tvrtka Studio 053 i Institut za poljoprivredu i turizam, a organizatori su Istarska županija i njen odjel za poljoprivredu te udruga Vinistra.

V. Medvedec, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email