NEWS

Ovog petka Fešta na gumnu u prostoru Traktor Story nedaleko Jame Baredine

Jumbo Gumno 2019 (450x250)
04.07.2019. 11:02; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Ovog petka Fešta na gumnu u prostoru Traktor Story nedaleko Jame Baredine

Ovog petka, 5. srpnja s početkom u 20 h, u izložbenom prostoru Traktor Story nedaleko jame Baredine, održati će se peti po redu  prikaz tradicionalnog vršenja žita na gumnu.

Gumno je tvrda zaravnjena površina koja se koristila za vršenje žita. Kao takvo je nekad postojalo i  u obližnjem selu Kosinožići, no kao i  mnoga druga, nestaje pojavom strojeva poput vršilica i kasnije kombajna.

U sklopu postava o vršenju žita, u Traktor Story izložbi, gumno iz sela Kosinožići rekonstruirano  je prema sjećanju mještana i zapisu iz katastra te je tako postalo centralni objekt ove manifestacije.

Vršenje žita na gumnu moglo se odvijati ručno uz pomoć drvenih mlatilica (cip) ali je uglavnom bilo namijenjeno vršenju žita uz pomoć stoke koja je hodajući u krug po naslaganom žitu svojim kopitima odvajala zrno pšenice od stabljike. Iza tog procesa ostala je slama koje se micala i slagala na stog, a zrno se uz pomoć vjetra, bacanjem u zrak odvajalo od pljeve.

I ove godine glavni akteri samog prikaza vršenja biti će tovari Nevia Valente iz Prašćari i voli Marija Gašparinija iz Fabci.

Također će u sklopu manifestacije biti održano i otvorenje izložbe radova predškolske djece dječjeg vrtića Girasole iz Novigrada pod nazivom „Maslina“ pod vodstvom Denise Zlobec a mnogobrojni istarski vinari i uljari: Banko, Brčić, Cosseto, Legovina, Matić, Sempervivum, Oliveri  i Kocijančić predstavili su svoju ponudu posjetiteljima.

Kompletna manifestacija biti će popraćena glazbenim programom banda Farabuti, limenom  glazbom iz Vižinade i pjevačkom skupinom ”Nigrinjan” iz Kaštelira.

Te gastro ponudom:  degustacijom istarske supe, kruha,  maslinovog ulja, istarskog pršuta te domaćih fuži.

Ulaz je besplatan!

Program će voditi  Marino Baldini i Silvio Legović, a pokrovitelji manifestacije su TZ Tar Vabriga i jama Baredine.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Flego S1