NEWS
Best of Poreč

Ovog petka Duo EurAsia zatvara 58. Koncerte u Eufrazijani

04.09.2019. 13:29; ; Početna / Kultura / Ovog petka Duo EurAsia zatvara 58. Koncerte u Eufrazijani
EurAsia 2

Posljednji koncert okrunit će bogatu sezonu 58. Koncerata u Eufrazijani, jednog od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj, u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč. Komorni sastavi različitih veličina – od dua i trija do velikih ansambala, instrumentalne i vokalne izvedbe, renomirani glazbenici i mladi glazbenici s istaknutim talentom – svima je njima Eufrazijana ovoga ljeta ponudila pozornicu. Nakon vokalno-instrumentalnog Mediterranean Chamber Trija proteklog petka, ovog petka, 6. rujna Poreč ugošćuje klavirski Duo EurAsia i time zaključuje sadržajnu i uspješnu sezonu.

Usprkos vrevi turističkog grada, tijekom čitave je sezone porečka i istarska publika uz brojne zainteresirane turiste vjerno pratila sezonu koncerata klasične glazbe, jedinstvenu u Hrvatskoj. Proteklog je petka tako popratila pretposljednji ovogodišnji koncert, koji je održao Mediterranean Chamber Trio. Vokalno-instrumentalni trio, u sastavu poznate mezzosopranistice Katje Markotić, pijanistice Helge Pisapia te violončelista Tullija Zorzeta, zadivio je prisutne lijepim interpretacijama bogatog repertoara.

Posljednja prilika ovoga ljeta za uživanje u čaroliji klasične glazbe u spoju sa zlatnom Eufrazijanom pružit će se u petak, 6. rujna uz Duo EurAsia koji čini tajvansko-kanadska pijanistica Catherine Lan i slovenski pijanist Jure Rozman. Ovaj spoj uspješno premošćuje jaz između tradicionalne europske umjetnosti i sve prisutnije azijske kulture te im upravo ta razlika postaje poput opsesije i izvorom neprekidnog nadahnuća. Oboje aktivno djeluju na Floridi kao koncertantni solisti, pedagozi na glazbenom fakultetu, komorni glazbenici te umjetnički ravnatelji Rosemary Duffy Larson u Fort Lauderdaleu, sve poznatijeg odredišta za nastupe i predstavljanje vrhunskih umjetnika. Kao Duo EurAsia nastupali su i održali niz uspješnih koncerta u SAD-u i Europi, a ovo ljeto donijelo im je i prvo veće gostovanje u Kini. Budući da oboje imaju bogatu solističku pijanističku karijeru, njihovi se programi uglavnom sastoje od znalački osmišljenih kombinacija pojedinačnih solističkih izvedbi i četveroručnih izvedbi komornog repertoara, jer na taj način mogu predstaviti mnogo širi izbor glazbenih stilova i izraza. Istražujući notne zapise za repertoar klavirskog dueta, iznašli su svojevrsnu kompatibilnost, nadilazeći tako vlastite suprotstavljene osobnosti glazbenog jezika. U tom će duhu u petak u Poreču Duo EurAsia izvesti skladbe Franza Schuberta, Sergeja  Rachmaninova, Claudea Debussyja, Mauricea Ravela i Gabriela Fauréa.

Koncert počinje u 21 sat i dostupan je uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta od 19 sati. Moguće je ulaznice i rezervirati ili kupiti internetskim putem na [email protected]. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan. Koncerti se odvijaju u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča-Parenzo, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice Grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma, a pod sponzorstvom Damjanić vina te Pizzerije Dali.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani