NEWS
LUTRIJA T

Ovo su najnovija pravila za ugostiteljske objekte

66123767_10156799245581523_4821295703965827072_o
foto: Epoca Poreč Facebook
24.04.2020. 18:15; ; Početna / Obavijesti / Ovo su najnovija pravila za ugostiteljske objekte

Nacionalni stožer civilne zaštite ažurirao je pravila i upute za rad ugostiteljskih objekata. U ponedjeljak kreće prva faza popuštanja mjera.

“Omogućuje se nastavak rada svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti, osim onih u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, i to uz poštovanje mjera fizičke udaljenosti (npr. postolar, krojač, izrada ključeva, poslovnica turističkih agencija, fotostudio…)”, stoji u jučerašnjoj odluci vlade.

Danas je Stožer objavio dopunjena pravila i preporuke za rad ugostiteljskih objekata.

“Dopušta se obavljanje rada ugostiteljskim objektima iz skupina: restorani, barovi (kavana, pivnica, buffet, krčma, konoba i klet) i catering objektima i objektima jednostavnih usluga, uz pridržavanje svih protuepidemijskih mjera i strogih mjera socijalnog distanciranja na način kako slijedi”, stoji u uvodu.

A onda su popisana pravila i zabrane.

“Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu.

– Naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta.

– Potrebno je osigurati pridržavanje najviših higijenskih standarda te držanja razmaka ograničenog broja kupaca kako bi se smanjio fizički kontakt i održao propisani razmak od 2 metra između kupaca, prodavača i kupca, te prodavača međusobno, ako jedan naplaćuje, a drugi izdaje.

– Preporučuje se, gdje nije drugačije uređeno, postavljanje pregrade/zaštite od pleksiglasa ili drugog dezinficijensima perivog materijala kako bi bili ispunjeni svi uvjeti i sigurnosne mjere za zaštitu kupaca i prodavača.

Poželjne su beskontaktne kartice

– Ako je moguće, preporučuje se plaćanje beskontaktnim karticama.

– Za postupak plaćanja gotovinom preporučuje se da kupac najprije stavi novac na pult i potom uzme izvraćeni ostatak, a nakon svakog kupca se pult dezinficira.

– Proizvod (napitak, obrok i sl.) treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/preuzimanja narudžbe (odnosno da jedna osoba preuzima narudžbu i naplaćuje, a druga izdaje naručeno); ako to nije moguće organizirati, prodavač mora obavezno dezinficirati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficirati površinu/pult na kojem se vrši naplata i izdavanje narudžbe između te dvije aktivnosti.

– Osigurati da se ne stvaraju gužve, te da se jasne upute o tome stave na sve ulaze i vidljiva mjesta.

– Ako je moguće preporučuje se osigurati protočnost kupaca na način da su odvojeni ulaz/prilaz od izlaza/odlaska.

– Na vidljivim mjestima istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni te strogoj mjeri fizičke udaljenosti.

– Ako je organiziran drive-in sistem, zabranjen je izlazak iz automobila i moraju se poštivati mjere navedene pod točkama 3., 7. i 10.”, stoji u objavi na stranici Koronavirus.hr.

index.hr

Print Friendly, PDF & Email